Den 17 mars gick Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationen att studerande på universitet, vuxenutbildningar och gymnasier skulle undervisas på distans. Redan dagen efter körde Wisbygymnasiet igång och sedan dess har Viktoria Jansson Tomtlund och Lovisa Bergklint Cederlund pluggat hemma framför datorn.
– Det är väldigt upp och ner, säger Viktoria.
– Det är svårt att koncentrera sig, det är mycket annat som lockar hemma, säger Lovisa.
När GA träffade tjejerna efter den första veckan tyckte de att det gick ganska bra att plugga på distans, även om det var en del tekniska problem. Nu fungerar det tekniska bättre och när det blir strul vet alla vad de ska göra. Annat som blivit bättre är att lärarna har blivit mer strukturerade och att hemuppgifterna är bättre anpassade till distansstudier, tycker Lovisa och Viktoria. Men efter sex veckor saknar de sina kompisar.
– Väldigt mycket. Det är tur jag har hunden så jag slipper vara själv hela tiden, säger Lovisa.
– Jag saknar allting i skolan, lärarna och människorna. Jag träffar Lovisa, det betyder mycket. Att få skratta lite och se att människor finns kvar, det är viktigt, säger Viktoria.
Samtidigt som Viktoria och Lovisa hellre skulle vara i skolan än att sitta hemma och studera, så har de full förståelse för skälet till distansstudierna.
– Men det är svårt att veta vad man ska göra med tanke på smittan. Man vill ju göra bra val och jag försöker följa vad Folkhälsomyndigheten och läkare säger, berättar Viktoria.
– Det är tråkigt att behöva vara hemma, men det är ändå bäst för att minska smittspridningen, säger Lovisa.
Regionens utbildningsdirektör, Torsten Flemming, är imponerad över hur eleverna har klarat att studera på distans.
– De har skött det här väldigt bra. De tar stort ansvar och lärarna vittnar om att det är över förväntan.
Mindre bra är att lärarna inte kan ge samma stöd som i ett klassrum, det går till exempel inte att läsa av kroppsspråk eller se ett par frågande ögon.
– Men alla är kreativa och fattar att vi måste hitta lösningar, säger Torsten Flemming.
Han räknar med att gymnasierna förblir stängda resten av terminen, att eleverna ska kunna avsluta sina kurser och att lärarna har tillräckligt underlag för att kunna sätta betyg. Utbildningsdirektören tror också att distansutbildning är här för att stanna.
– En del nya arbetssätt som vi varit tvungna att ta till oss kommer att vara normalt efter det här.