Silja Symphony lade till i Visby för första gången

Vi steg ombord när Tallink Siljas kryssningfartyg för första gången lade till vid kajen i Visby. "Det har varit premiärnerver för alla." säger kommunikationschef Erika Jansson.

Nicolai Keller och Henric Ahlqvist från Copenhagen Malmö Port räcker över den traditionella plaketten som markerar premiäranlöpet för fartyget till kapten Ola Bengtsson och vd Marcus Risberg. Det sedvanliga handslaget är för stunden utbytt mot smittsäkrare metoder.

Nicolai Keller och Henric Ahlqvist från Copenhagen Malmö Port räcker över den traditionella plaketten som markerar premiäranlöpet för fartyget till kapten Ola Bengtsson och vd Marcus Risberg. Det sedvanliga handslaget är för stunden utbytt mot smittsäkrare metoder.

Foto: David Skoog

Visby2020-07-13 08:09

Sedan i mars har Tallink Siljas fartyg stått stilla och när man nu fått igång dem går turen från Stockholm, via Mariehamn, till Visby, istället för Helsingfors. När vi kliver ombord är majoriteten av passagerarna på väg av för en heldag i Visby. Dock inte i samlad tropp, utan utspridda för att minska risken för smittspridning.

– Vi vill inte att alla går samtidigt, vi försöker ha en kontrollerad procedur vid land- och ombordstigning och tömmer per däck, säger Marcus Risberg, vd för Tallink Silja.

Med ombord på fartyget gläds han av att kunna se det ute till havs igen.

– Det är fantastiskt att se att verksamheten startar upp och att vi kan tillhandahålla arbetsplatser åt våra medarbetare igen, och se glädjen hos både personal och passagerare. Sen är det ett nytt läge, vi måste ta ansvar i alla aspekter, säger han.

För att hålla ner risken att smittas av corona tar man ombord hälften av ordinarie passagerarantal och överallt sitter påminnelser om att hålla avstånd. Diskoteket är stängt, borden i serveringarna utglesade och trygghetsvärdar påminner passagerarna om riktlinjerna.

– Börjar man mingla lite för tätt får man en trevlig påminnelse från trygghetsvärdarna att hålla distansen, säger Marcus Risberg.

Vid incheckning får passagerarna intyga att man inte har några covid-19 symtom men om man ombord skulle misstänka sjukdom finns en utstuderad plan för att hantera situationen.

– En del av fartyget är avstängt och desinficerat i förväg. Där har vi en hyttavdelning där vi omedelbart kan isolera hela sällskapet efter att de träffat vår sjuksyster. Den ordinarie hytten låses och ska stå helt orörd i minst 12 timmar innan den desinficeras, säger kapten Ola Bengtsson.

För honom är det inte första gången att lägga till Visby då han varit här både med Silja Opera tidigt 2000-tal, och med en katamaran för Gotlandslinjen på 90-talet. Till kryssningskajen med Silja Symphony var det dock premiär, och det var nära på att premiären blev inställd.

– Det var lite utmanande idag. Jag har ingen lotsdispens än, och lotsen har en vindbegränsning som vi tangerade, så det var på gränsen. Det är inte vanligt att det är så kraftigt väder på sommaren, säger kapten Ola Bengtsson.

Det är inte bara från Stockholm som turen går, utan gotlänningar har för första gången möjlighet att gå ombord i Visby för att kryssa till Stockholm. En handfull öbor har valt att göra så till premiärturen, och totalt har ett hundratal bokat resa med kommande turer.

– Faciliteterna här är inte riktigt strukturerade för att man ska ta ombord nya passagerare, men vi tycker att det är trevligt att kunna erbjuda möjligheten att åka från Gotland till Stockholm, säger Marcus Risberg.

Att gå in i Visby hamn hade varit fysiskt möjligt menar kapten Ola Bengtsson, men en tonnagebegränsning i hamnen sätter stopp för fartyget. Annars kunde kanske Visby varit aktuellt även för vintertrafik.

– Vi ligger precis över gränsen. Vi passar in i hamnen och en tonnagebegränsning kanske man kan revidera, säger Ola Bengtsson.

– Vi har tänkt på Visby förut, men det är sällan vi har ett tonnage som inte är sysselsatt i den vanliga trafiken som vi kan utnyttja. Nu kom den möjligheten och den föll väl ut. Men vår primära målsättning är att återställa vårt normala trafiknät i steg ett. Sen vet man inte hur framtiden ser ut, säger Marcus Risberg.

Silja Symphony

Fartyget är 203 meter långt och nästan 32 meter brett.

Fartyget har en bruttodräktighet på 54 tusen ton. Maxgränsen för att gå in i Visby hamn är 50 tusen ton.

16 kryssningar är i nuläget planerade mellan Stockholm och Visby.

1400 passagerare tas ombord, vilket är hälften av ordinarie kapacitet.

Karta: Kryssningskaj Visby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!