Svenskar bor i allt högre grad ensamma. Gotland följer trenden. 2013 bodde 17,8 procent av befolkningen i singelhushåll, enligt SCB:s statistik. 2023 hade den siffran stigit till 19,4 procent. På Gotland har antalet singelhushåll under tioårsperioden ökat från 10 317 till 12 456 personer, vilket motsvarar 20,4 procent av öns hushåll.
– Det här var det enda jag fick tag i när jag separerade för fyra år sedan, säger Martina Pettersson i kvarteret Melonen i Visby, där hon bor tillsammans med sina barn i en 5:a.
Hur stor andel som bor ensamma skiljer sig markant mellan olika områden på Gotland. I just Martina Petterssons område Bingeby är hela 33,2 procent av de boende ensamstående utan barn, flest på ön – medan motsvarande siffra för Visbys ytterområden bara är 11,8 procent.
– När vi skiljde oss behövde jag hitta någonstans där man klarade sig ensam på ett lån, säger Laura Nordgren som därför valde en 2:a i kvarteret Gurkan för två år sedan.
Inte förvånande visar SCB:s statistik att andelen som bor i ensamhushåll är högre i områden som Bingeby, med stor andel hyres- och bostadsrätter, och lägre i områden där en stor del av befolkningen bor i småhus.
Det är oftare äldre som bor ensamma, fler kvinnor än män, och bland dem är de flesta antingen änkor, änklingar, eller skilda. Men SCB har identifierat skillnader mellan könen: Äldre män och kvinnor bor ensamma av olika orsaker.
Förenklat kan man säga att den typiske ensamstående mannen mellan 60 och 69 år är ogift, medan den typiske ensamstående kvinnan i samma ålder är frånskild.
Per-Inge Norman är ensamstående, bor i Gotlandshem sedan 1998, och är nybliven pensionär på Bingeby.
– Jag flyttade in från landet till kvarteret Vitkålen. När jag var yngre kunde jag nog inte tänka mig det, men nu tycker jag att det är bra, nära till affär och centrum, säger han om läget.
Men det är i de lägre åldersgrupperna som andelen som bor ensamma har ökat mest, jämfört med för tio år sedan. Allra störst är ökningen i gruppen 20 till 29 år, och där är ökningen störst bland kvinnorna. Även 30 till 39-åringarna bor i högre utsträckning ensamma.
– Jag separerade och vi sålde huset i fjol, då flyttade jag i november in här med tre barn, säger Karin Jakobsson på väg ut med hunden Blissey.
Hon trivs redan bra i sin 3:a, med trevliga grannar och ett lugnt kvarter på Bingeby. Att de bostadsrätter som säljs i området har något lägre priser tror hon är en av anledningarna till att fler i hennes situation hamnar där, även om kostnaden ändå blir hög för den som är singel.
– Det känns inte som att marknaden är gjord för ensamstående, säger Karin Jakobsson.
Ökningen av singelhushåll har inte skett i alla grupper – bland till exempel kvinnor 40 till 49 år och män 50 till 59 år är andelen som bor i singelhushåll oförändrad jämfört med för tio år sedan. Och i några grupper har andelen som bor ensamma tvärtom minskat, allra störst är minskningen bland kvinnor mellan 80 och 89 år.
Att bo ensam betyder förstås inte att man är ensam, även om Folkhälsomyndigheten konstaterar att de som lever i ensamhushåll i högre grad upplever besvär med sin ensamhet. Elisabeth Laurin flyttade själv in i sin lägenhet för 14 år sedan. Hon trivs jättebra, och har numera sällskap.
– Sedan ett och ett halvt år har jag Timmie, säger hon medan den synnerligen glada hunden hälsar på hennes barn som stannat till med bilen:
– Förut gick jag ut själv – nu går jag ut med Timmie!