Sista avslutningen: ”Som att huset sparkat ut oss”

Allt har ett slut. PÄ onsdagen samlades eleverna pÄ en av Visbys mest klassiska skolgÄrdar för en avslutning prÀglad av vemod, humor och glÀdje. Nu vÀntar ett nytt Àventyr pÄ den nybyggda Alléskolan för de yngsta eleverna.

Den svenska flaggan vajade i solskenet nÀr elever frÄn HumlegÄrdsskolan och Alléskolan firade in sommarlovet.

Den svenska flaggan vajade i solskenet nÀr elever frÄn HumlegÄrdsskolan och Alléskolan firade in sommarlovet.

Foto: PĂ€r Ullrich

Visby2024-06-12 12:36

Sedan 1960-talet har skolbarn tagit sommarlov frÄn HumlegÄrdskolan i Visby. Under onsdagens avslutning var mycket sig likt. Solskenet, sÄngen, den lummiga parken inramad av de mÀktiga kastanjetrÀden.

Alléskolans rektor Per Wessman talade frÄn scenen inför personal, familjer och de drygt 300 eleverna frÄn HumlegÄrdsskolan och Alléskolan som firade in sommarlovet tillsammans. Han berÀttade att ingen riktigt verkar veta nÀr verksamheten pÄ Humlan, som skolan kommit att kallas, faktiskt inleddes. NÄgon gÄng pÄ 60-talet var det i alla fall.

Men nu Àr det över. Dagens avslutning var den sista och nu blir Humlan en renodlad förskoleverksamhet som kommande Är ska genomgÄ omfattande renoveringar.

Det gamla byts mot det nya. Det lilla mot det stora.

– Det Ă€r lite vemodigt, det Ă€r det ju, sĂ€ger Roger Andersson, fritidspedagog och idrottslĂ€rare, som varit pĂ„ Humlan sedan 2007.

– Vi som jobbat hĂ€r ett tag har hela tiden varit i vĂ€ntan pĂ„ nĂ„got nytt, och det kĂ€ndes nĂ€stan som att det aldrig skulle komma. Men nu har det kommit, fortsĂ€tter han.

Under Ären har de fÄtt hitta lösningar nÀr lokalerna blivit för trÄnga och slitits ut.

– Platsen i sig Ă€r bra, skolgĂ„rden Ă€r fantastisk, och vi har vant oss vid att ha för fĂ„ lokaler. Samtidigt blir det grymt att flytta till nya, sĂ„ det Ă€r en positiv kĂ€nsla. Sedan har ju vissa saker hĂ€nt som gjort att det kĂ€nts som att huset har sparkat ut oss, sĂ€ger Roger Andersson och syftar till ett avlopp i fritidshemmets kök som brakade ihop tvĂ„ veckor före avslutningen och som tvingade fram provisoriska lösningar.

undefined
Lotta Nilsson och Mia Bond flyttar nu frÄn HumlegÄrdsskolan till Alléskolan.

En grupp sexor frĂ„n AllĂ©skolan höll i taktpinnen under onsdagens avslutning. De skojade friskt med bĂ„de lĂ€rare och förĂ€ldrar frĂ„n scenen. LĂ„tar som ”Galen i glass” och ”Sommar sommar sol” blandades med mer finstĂ€mda sĂ„nger frĂ„n Laleh och Moonica Mac. 

LÀrarna Lotta Nilsson och Mia Bond har guidat Humlans sista förskoleklass genom livets första skolÄr. De flyttar nu över till Alléskolan för att ta emot nya elever till hösten.

– Det kĂ€nns lite blandat, lite vemodigt. Det har varit mysigt med det lilla sammanhanget vi haft hĂ€r, men jag ser samtidigt fram emot hösten. Det blir en nystart, sĂ€ger Lotta Nilsson.

– Och vi kommer tillsammans, och fĂ„r en F-6-skola nu, fyller Mia Bond i.

Vad kommer du sakna?

– Jag tror att det Ă€r det lilla. Det har varit vĂ€ldigt mysigt, sĂ€ger Mia Bond.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!