Restaurang Brinkens kultförklarade beställningstavla har i årtionden fascinerat besökare. Många har undrat hur det hänger ihop, när man trycker på en knapp vid den maträtt man vill äta och vips, så står den där i köksluckan. Vissa har frågat, och fått kika lite bakom kulisserna. Andra har roats, fotograferat, visat sina barn eller helt enkelt trott att den inte fungerar.
- I somras kom ett gäng ungdomar som tryckte och tryckte så det bara rasslade till i kulmaskinen, bara på skoj. Sen bad de om ursäkt när de förstod att den fungerar, berättar Jacob Sandström, son till och sedan 20 år kollega med Brinkens ägare sedan 37 år, Christer Sandström.
Olika färger
Det finns flera rätter, men alltid fyra olika "dagens", en kötträtt, en fisk, en färs och en "övrig", som alltid har samma färg på sina kulor.
- Det är lätt att lära sig färgkoderna. Och det är alltid en i personalen som håller koll i luckan vid kulorna, säger Jacob Sandström.
I går gick en epok i graven när det för sista gången serverades lunch på Brinken, ställets namn sedan 1956.
- Jag har varit stammis här sedan 1947, då hette det Södra kaféet, förklarar Stig Olsson när han för sista gången hämtar sin matlåda med för dagen salt sill.
- Det här är det bästa matstället.
Helgmat
Många har visat sin uppskattning för etablissemanget genom att de senaste dagarna avnjuta en sista måltid där. Alla uttrycker vemod och saknad, och en viss vilsenhet över var man ska luncha i framtiden.
Som "järngänget" som träffas över en bit mat flera dagar i veckan. Eller 83-årige Ebbe Jakobsson, som hämtar lunchlådor åt sig och hustrun för tre dagar.
- Jag har hämtat mat här varje dag i många år, det vete fasen hur det blir nu.
När Fåröbon Anders Hertzman inser att han prickat in sista dagen får han en smärre chock.
- Jag visste att de ska stänga, men inte att det var i dag. Det var tur att jag kom!
Gratis kaka
Flera av restaurangens rätter tog slut redan på torsdagen. Sista dagen bjöds alla på kaka till kaffet.
- Lagret ska ju tömmas, konstaterar Christer Sandström med bara en strimma nostalgi.
Han tycker ändå att allt känns ganska bra. Och fram till 1 juni, då köparen tar över fastigheten, finns mycket kvar att göra.
Lokalerna ska tömmas och städas, och köksdörren står öppen för den som vill säga hej. Nästa lördag auktioneras lösöret bort.