Sjöräddningssällskapet nyrekryterar

Jubilaren firar i år 20 år, men kåren har ett stort behov av ytterligare personal. De ser gärna att kvinnor söker.

Mats Stockmarr är stationsansvarig för RS Visby. Han hälsar alla välkomna till lördagens öppet hus.

Mats Stockmarr är stationsansvarig för RS Visby. Han hälsar alla välkomna till lördagens öppet hus.

Foto: Hanna Dockson

Visby2019-09-13 16:30

I 20-år har Sjöräddningssällskapet Visby varit verksam. Under den tiden har mycket hänt. När de började hade de bara den mindre av sina båtar att tillgå och en liten byggbarck. 2003 flyttade de in i sitt stationshus. 

– Jag har varit med i Sjöräddningssällskapet i 17 år, men längst har jag arbetat här i Visby, säger Mats Stockmarr, stationsansvarig. 

Under åren har mycket hänt när det gäller just rekryteringen. I dag består kåren i Visby helt av män, men det är inget som stationsansvarig tycker är bra. Faktum är att det till och med hänger jackor anpassade för kvinnor och tjejer, men som i dag inte nyttjas. 

– Den sista kvinnan lämnade oss nyligen då hon behövde prioritera annat i livet. Det har vi förståelse för såklart, men vi tycker samtidigt att det är väldigt tråkigt. Vi vill gärna se att besättningen är jämnt fördelad. Kvinnor är precis lika välkomna som män att vara med i Sjöräddningssällskapet, säger Mats Stockmarr. 

Han ser en tydlig trend när det gäller frivilligheten. Det naturliga kallet som fanns förut har nämligen nästan försvunnit helt, vilket gör rekryteringsprocessen komplicerad. 

– Det är många som bara kommer och är med en gång, men sen ser vi dem aldrig igen. Frivilligheten går upp och ner helt klart. I bland har vi jättemånga ibland har vi väldigt få som vill vara med. En del har fallit bort och andra har kommit till, säger Mats Stockmarr. 

En ny rekryteringskampanj drar igång den 2 oktober klockan 18 för samtliga tre stationer på Gotland. Det handlar alltså om Visby, Fårösund och Vändburg. 

– Det underlättar om du har ett genuint intresse av att vara ute på sjön samt för att hjälpa tredje man, säger Mats Stockmarr. 

Inför havet är alla lika oavsett kön. Det räcker enligt Sjöräddningssällskapet att man kommer ut en bit utanför hamnen när det blåser för att det ska vara riktigt tuffa förhållanden. Ännu längre ut kan det med dåliga väderförhållanden blåsa upp till 5-7 meter höga vågor. 

– Vid tufft larm måste ansvarig göra en riskbedömning. Vi får ju aldrig gå ut och riskera våra egna liv för att rädda någon annan, säger Mats Stockmarr. 

En viktig hjälp vid en nödsituation får stationen utav öns olika radiostationer. Det finns nämligen alltid någon som har möjlighet att lokalisera en liten motorbåt som gör att de snabbt kan lokalisera var personen i nöd befinner sig.

Sjöräddningsällskapet övar med dockor som väger lika mycket som en människokropp.
Sjöräddningsällskapet övar med dockor som väger lika mycket som en människokropp.
Karta: Visby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!