"Sju systrars bok" är en säkerhetsrisk

Den omtyckta boken i Slottsparken är svår att missa. Nu sjunger den på sista refrängen eftersom den kan skada allmänheten.

Trädets krona går över den intill liggande förskolan. Det är en tidsfråga innan någon kommer till skada.

Trädets krona går över den intill liggande förskolan. Det är en tidsfråga innan någon kommer till skada.

Foto: Pressbild

Visby2019-09-18 11:20

Boken beräknas vara 170 år gammal och har en höjd på 27 meter. Även om den är vacker att se på så är trädet enligt kommunen i mycket dåligt skick, så pass att det utgör en påtaglig säkerhetsrisk. Det kan med andra ord sluta riktigt illa om en person samtidigt som en gren faller från trädet passerar. Ännu värre är att dess krona går direkt över en förskola med barn som ofta är ute och leker. 

Trädet har under en längre tid varit under observation eftersom det är känt att det har stora allvarliga skador. Det konstaterades i samband med en trädinventering i juli. Det handlar framförallt om rötangrepp samt fruktkroppar av den aggressiva svampen stubbdyna som orsakar vitröta i stammen. Även kronan har nedsatt vitalitet. 

– Även om vi med olika åtgärder kan säkra trädet, så klarar det endast att stå kvar en förhållandevis kort tid. Många har tittat och undersökt trädet och vi har kommit fram till att det bästa är att ta bort det, men att en högstubbe lämnas kvar, säger Christian Strängborn, enhetschef på gata- och parkavdelningen inom teknikförvaltningen.

Teknikförvaltningen har hos länsstyrelsen ansökt om att få ta bort trädet, men en återplantering är i så fall planerad när trädet har tagits bort. Det kommer dock inte att störa stadsbilden nämnvärt när man har tagit bort trädet, eftersom flera stora träd växer runt om. 

Den berörda förskolan är informerad om faran som trädet utgör och det sitter även ett anslag på det berörda trädet om någon skulle glömma bort det. 

Karta: Slottsparkens Förskola i Visby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om