Gotlands Allehanda har tidigare rapporterat om situationen för Gotlands sjukhem och andra privata äldreboenden på ön. På Gotland har det tidigare varit kö till äldreboendena, men med pandemin försvann köerna. Region Gotland placerar i första hand på egna boenden, först när de är fulla köper regionen platser på privata äldreboenden med ramavtal.
För de privata äldreboendena har det inneburit tomma platser. På Gotlands sjukhem stod redan i höstas tio av totalt 42 platser tomma.
– Vid jul gjorde regionen ett undantag för att avlasta lasarettet och vi fick sju nya boende. Då kändes tillvaron hoppfull igen. Men under våren har tyvärr sju av våra boende gått bort och vi står återigen med tio tomma platser, säger Gotlands sjukhems verksamhetschef Kerstin Ahlqvist.
Tomma platser innebär ett stort ekonomiskt bortfall. De 500 0000 sjukhemmet fick i april från Prins Carl Gustafs stiftelse räckte inte långt.
– Det hjälpte lite grand. Men en normal månad får vi drygt 66 000 kronor per boende. Hittills har vi försökt parera det genom att inte alltid ta in ersättare vid frånvaro och att anpassa bemanningen, säger Kerstin Ahlqvist.
Nu håller inte det längre och Gotlands sjukhem stänger en av boendets tre avdelningar.
– Översta våningen har sju rum med fem boende. De kommer att få flytta ner till de andra våningarna så att vi effektivare kan anpassa bemanningen. Vi gör det successivt men så fort som möjligt, vi har varit och köpt flyttkartonger i dag, säger Kerstin Ahlqvist.
Hur har de boende reagerat på detta?
– Först blev de förtvivlade över att behöva flytta. För många är det ett stort steg att flytta till ett boende och när de äntligen har boat in sig och så gott det går skapat ett nytt hem, så ska de behöva flytta igen. När vi sen har förklarat varför så har de förstått, säger Kerstin Ahlqvist.
– Samtidigt är de ledsna över den personal som drabbas.
Gotlands sjukhem minskar personalstyrkan från 41 till 32 personer. Åtta är varslade om uppsägning, en nionde sa upp sig strax innan.
– Det känns fruktansvärt. Det är så sorgligt och ingenting vi vill göra, säger Kerstin Ahlqvist, som inte heller ser detta som en permanent lösning.
– Det här är inget som håller i längden heller, vi har 42 rum, varav tre är anpassade för två och det behövs för att verksamheten ska gå runt.