- Det är hopplöst när man kommer till jobbet och inte hittar parkeringsplats, säger Eva Ahlin Sigrén, en av initiativtagarna till den namninsamling som nu lämnats till hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
369 personer som arbetar på lasarettet kräver där att något görs för att vårdpersonalen ska få bättre parkeringsmöjligheter.
P-tillstånd?
- Vi vill ha ett kort i bilen som visar att vi jobbar här, ett parkeringstillstånd som vi kan använda när vi arbetar så att vi inte blir bötfällda, menar Karin Norman, den andra kvinnan bakom namninsamlingen.
Övervåning
Kollegan på avdelning C3, Marlene Larsson, menar att det annars är nödvändigt att bygga fler parkeringsplatser, antingen genom en våning till över den befintliga parkeringen, eller genom att förlänga strandparkeringen där det nu är gräs.
Alla tre bor på landsbygden och är beroende av bilen eftersom kollektivtrafikens tider inte stämmer med deras arbetstider.
Föreslog bilpool
Marlene Larsson berättar att hon dessutom har skrivit till kommunen med förslag om att man skapar en webbaserad "samåkningssida" för att underlätta för människor på landsbygden att åka till jobbet tillsammans.
Det är inte alla dagar och tider som det kan vara svårt att hitta en parkeringsplats. Men börjar man sitt skift klockan 14 till exempel, kan man tvingas köra runt i 20 minuter innan det dyker upp en lucka, menar kvinnorna.
Tre timmar
På vissa platser är det tillåtet att stå i ett dygn. Andra platser är tidsbegränsade. Förut var det fyra timmar, men det har kommunen ändrat till tre.
Roger Möller, avdelningschef vid samhällsbyggnadsförvaltningen, förklarar ändringen med att man inte vill att personalen ska springa ut under arbetstid och flytta bilar eller ändra parkeringsskivor.
- Vi sätter kunden i centrum, sjukhuset är till för patienterna. Vi vill inte motarbeta personalen, men de som ska besöka sjukhuset måste kunna parkera.
Enligt Roger Möller finns det tillräckligt med parkeringsplatser runt lasarettet. Det är byggt enligt normen och man har många gånger vid olika tider räknat och konstaterat att det finns platser. Han anser dessutom att det inte finns utrymme att bygga fler
- Namninsamlingen gör att vi får se över det här en gång till, säger Roger Möller.
"Stort bekymmer"
Det samma säger sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg. Enligt henne finns avgiftsbelagda personalparkeringar vid andra sjukhus, men detta har inte diskuterats här.
- Parkeringen är ett stort bekymmer och vi får lyfta frågan igen nu. Vi håller på att ta fram ett underlag på vad som gjorts och hur vi kan gå vidare.
Vill parkera nära
Eva Ahlin Sigrén påpekar att även patienter blir sena till sina bokade tider. Och att tvingas köra varv på varv i jakt på en ledig ruta tycker hon inte är särskilt miljövänligt.
- Man vill inte parkera för långt bort heller. Jag har inte lust att gå ensam i mörkret bort till hamnen när jag slutar klockan tio på kvällen. Vi borde kunna få personalkort för parkering som vi kan använda när vi arbetar.
Sjukhuspersonal går på krigsstigen
Personalen på Visby lasarett är på krigsstigen. Med en namninsamling kräver man nu bättre parkeringsmöjligheter vid jobbet.- Vi sätter kunden i centrum, säger Roger Möller vid samhällsbyggnadsförvaltningen.
Bilburna. Karin Norman och Marlene Larsson behöver bilen för att ta sig till Visby lasarett. Men väl där är det ofta problem att hitta en parkeringplats under den tid de jobbar. foto: henrik radhe
Foto: Henrik Radhe
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!