Sjuksköterskan har blivit den nya hjälten

Under våren har sjuksköterskeyrket hamnat i fokus som sällan förr. "Märkligt att det ska behöver en pandemi för det, vi har ju funnits hela tiden" säger Ronja Nymoen.

Åsa Gahnström (till vänster) och Ronja Nymoen arbetar både som sjuksköterskor på Visby lasaretts strokeavdelning. En arbetet som ger dem oerhört mycket som människor.

Åsa Gahnström (till vänster) och Ronja Nymoen arbetar både som sjuksköterskor på Visby lasaretts strokeavdelning. En arbetet som ger dem oerhört mycket som människor.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2020-05-12 06:21

Den 12 maj högtidlighålls internationella sjuksköterskedagen. Datumet är ingen slump, denna dag för 200 år sedan föddes brittiska Florence Nightingale som räknas som grundare av sjuksköterskeyrket.

Men då var då och nu är nu, sällan har just vårdpersonalen varit så mycket i fokus som under innevarande corona-pandemi.

Brittiske streetkonstnären och politiske aktivisten Banksy har i en målning rent av utnämnt sjuksköterskan till den nya superhjälten. I en bild, skänkt till universitetssjukhuset i Southampton, leker ett barn med en flygande sköterskedocka, medan Läderlappen och Spindelmannen är förpassade till papperskorgen.

Ronja Nymoen examinerades som sjuksköterska och har sedan dess, sommaren 2017, arbetat på strokeenheten på Visby lasarett. Ett drömyrke, som ger så oerhört mycket tillbaka, säger hon.

Vad är det som är så givande? Berätta.

– Att få vara del i rehabprocessen och att få följa framstegen hos människor som insjuknat. Det är fint, för varje dag inser jag att jag valt rätt jobb.

Den senaste tiden har det, upplever Ronja Nymoen, varit ganska lugnt på lasarettet. Som om människor under rådande omständigheter avvaktar med att söka vård, vilket inte nödvändigtvis är av godo. Vissa åkommor kräver snar behandling.

Varken Ronja eller kollegan på strokeavdelningen, Åsa Gahnström, har för egen del arbetat med covid 19-patienter, men de har naturligtvis märkt att deras yrke under pandemin hamnat i fokus på ett helt annat sätt än tidigare.

Inte inom husets väggar, här är det som vanligt, säger de sedan vi stämt träff i en av lasarettets korridorer. Däremot bland människor i allmänhet.

– Ja, vi får ett större erkännande, säger Ronja. Det är lite konstigt, vi har ju funnits här hela tiden. Märkligt att det ska behövas en pandemi för att vårt jobb ska synas.

Anders Lickander har 20 år som sjuksköterska bakom sig, dessförinnan 15 år som undersköterska. I dag jobbar han på C2, en infektionsavdelning.

Även han noterar omtanke från allmänheten. Och nog för att han förstår syftet med att applådera från balkongerna, men rent krasst är det andra saker som krävs för att yrkets status ska höjas.

– Högre lön, även arbetstiderna skulle gå att göra något åt, säger han.

Får du fler frågor om ditt jobb för närvarande än tidigare?

– Jo, många undrar hur vi har det på lasarettet. Man å andra sidan försöker jag träffa så lite folk som möjligt.

På dagens insändarsida skriver Vårdförbundet om hur sköterskorna i dag står axel mot axel, rörda och tacksamma av all kärlek, kännande stor yrkesstolthet – men också sorg under corona-pandemin.

"Tankarna går till de patienter och de tusentals kollegor som drabbats världen över. Många svenska sjuksköterskor har smittats i tjänsten och en del har själva behövt intensivvårdas", skriver Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro liksom Viktoria Vahlgren, ordförande avdelning Gotland.

"Ge gärna ryggdunkar, men först rejält förbättrade förutsättningar och arbetsvillkor" skriver de, med riktning åt stat och kommuner.

Statistik från Universitets- och högskolerådet visar trots allt en rekordökning av ansökningar till sjuksköterskeutbildningen under våren 2020, 34 procent. 

Inom yrket är alltjämt kvinnor dominerande. Andelen kvinnor som legitimerades till sjuksköterskor år 2018 var, enligt siffror från Socialstyrelsen, 90 procent.

Florence Nightingale

Florence Nightingale (1820-1910) var en engelsk sjuksköterska som bland annat gjorde banbrytande insatser för att förbättra sjukvården under Krimkriget, där kolera och dysenteri rådde i slagsfältets gyttja.

Hon kom från ett hem där man i viktoriansk anda menade att flickor skulle ägna sig åt hem och familj. Att hon valde sjukvården betraktades som närmast skandal. Nightingale anses som en av grundarna av det moderna sjukvårdsyrket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!