Sjuksköterskan: "Mer ansvar, men inget mer i plånboken

Britta Manns ord om sjuksköterskorna stora och viktiga insats i vården, och om deras dåliga villkor, har fått spridning i sociala medier. "Nu är det nog."

Britta Mann, specialistsjuksköterska på Visby lasarett.

Britta Mann, specialistsjuksköterska på Visby lasarett.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2020-04-09 06:09

I ett inlägg på Facebook skriver specialistsjuksköterskan Britta Mann om sjuksköterskornas tuffa villkor. "Det är vi som är spindeln i nätet som får allt att fungera" och "Patientens väl och ve är därmed beroende av närvaro av sjuksköterskor", skriver hon bland annat.

– Jag blev så upprörd i förra veckan, när man i Stockholm inte skulle lösa in krisavtalet. Jag kände att nu är det nog, säger hon.

Krisavtalet innebär arbetsplikt, men också 220 procent lön för all övertid. Några dagar senare aktiverades dock krisavtalet i Region Stockholm.

Britta Mann jobbar seden en vecka på dialysavdelningen på Visby lasarett och innan dess tio år på Falck ambulans på Gotland.

Covid-19-utbrottet innebär en större belastning för vården, med ökad risk för att smittas på jobbet, brist på skyddsutrustning på en del arbetsplatser och brist på personal. Samtidigt råder också brist på uppskattning, både från arbetsgivare och anhöriga.

– Det är inget unikt för nu, så är det alltid. Men nu är det en situation när samhället inte kan värja sig längre. Bekymret är att vi inte får människor att kvarstanna i vår profession. Frågan jag ställer mig är: Vem skulle vilja vara tillgänglig 24 timmar om dygnet året runt, med de löne- och arbetsförhållanden vi har?

Det är inte yrket det är fel på, menar Britta Mann. Men med fem års akademiska studier och 26 år i yrket tjänar hon 33 930 kronor i månaden. Löneutvecklingen är för låg och den individuella lönesättningen fungerar inte.

– Vi förväntas gå in och ta samhällsansvar, öka vår arbetstid i kristid och kan även beordras till det. I dessa tider får vi kanske inte heller ta semester, säger hon.

Enligt Britta Mann är löneskillnaden mellan sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor mellan 0 och 1 500 kronor per månad. Många sjuksköterskor väljer därför bort att vidareutbilda sig.

– Man får mer ansvar, men inget mer i plånboken och det spelar ingen roll vilken arbetsgivare man har, det är ett nationellt problem.

Britta Mann tycker att Storbritannien, har en bra modell.

– Där har man något lägre tjänstgöringsgrad, för att man arbetar dygnets alla timmar och årets alla dagar och man har tio extra ledighetsdagar för att man arbetar storhelger. Det tror jag är ett bra incitament för att folk ska tycka att det är okej att vara ifrån sin familj och för att få sjuksköterskor att vilja stanna, säger Britta Mann.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!