När Helagotland.se träffar Virginia Eriksson Viratanagasam ska hon strax gå på nattskiftet på akutmottagningen på Visby lasarett. Hon är på Gotland över sommaren för att arbeta som sjuksköterska. Hon studerar till läkare och har under våren hoppat in och arbetat på akuten på Danderyds sjukhus i Stockholm under coronapandemin. Där har personalen haft några riktigt tuffa månader.
– Jag har varit ganska förskonad eftersom jag har hoppat in på extrapass. Men många ordinarie har jobbat dubbla skift flera dagar i rad. Det var nästan bara coronapatienter som kom in och i princip alla i personalen fick symtom, det var otroligt mycket sjukskrivningar. Det känns bra att ha gjort någonting, man har inte känt sig maktlös, säger Virginia.
Det är stor skillnad att behandla covid-patienter jämfört med att behandla övriga patienter, berättar hon.
– Främst för att man jobbar i så mycket utrustning och svettas floder. Man får en hög andningsfrekvens bara för att det är så varmt. Alla moment tar också lång tid, det kan ta en timme bara att göra alla tester. Sedan är det läskigt när patienten hostar väldigt mycket, speciellt när det är yngre personer. Det blir nära på ett annat sätt.
Eva Ahrnberg, även hon sjuksköterska, är ytterligare en av de som är i Visby i sommar för att arbeta på lasarettet. Annars arbetar hon på Ersta sjukhus i Stockholm.
– Jag jobbade på endoskopimottagningen där hälften av patienterna uteblev när corona kom. Då började jag istället på ett hospis, där både boende och personal var smittade. Det var kris med personal, och efter någon vecka blev även jag sjuk, berättar Eva.
På Visby lasarett arbetar hon på ortopedavdelningen, och kommer därför inte i kontakt med coronapatienter.
– Men vi använder visir när vi träffar patienter som är över 70 år. Det är en otroligt bra personalgrupp och bemanningen inför sommaren verkar god, säger Eva.
Virginia arbetar även på nätläkartjänsten Kry. Hon berättar att de senaste tiden har varit ett enormt tryck, inte minst efter att det blev möjligt i Stockholm att få ta ett antikroppstest för att få veta om man haft viruset.
– Det har exploderat. Från att normalt sett vara kanske 100 personer som står i kö för att få komma fram var det under ett av mina pass 1 600 personer i kö, säger hon.
På Visby lasarett är akuten uppdelad i två delar, den ena med en särskild ingång och det som kallas "coronagatan" där patienter med övre luftvägssymtom tas in, berättar Virginia. På dagtid försöker man mobilisera så mycket utrustning som möjligt till coronadelen.
– I teorin är det bra men i praktiken är det svårt eftersom akuten är liten med brist på rum. Det funkar okej på dagarna men på nätterna finns inte tillräckligt med resurser. Men jag är otroligt imponerad av hur duktiga alla är som jobbar här, säger hon.
Hittills har det varit få coronapatienter som sökt vård på lasarettet. Men söktrycket på akuten har ändå varit högt.
– Av vad jag har hört är det än så länge ett lägre tryck nu än vid samma tid förra året. Men det har varit otroligt mycket ortopedfall. Jag är orolig för hur det blir senare i sommar. Som det ser ut nu tror jag inte att vi klarar det, säger Virginia.
Varför inte?
– Det är sårbart både när det gäller personal, material, utrymme och IVA-platser. Vi vill inte att alla IVA-platser ska vara fyllda eftersom man helst undviker att transportera patienter.
Trots att det är osäkert för vården säger Virginia att hon förstår hur viktigt det är för ön med besökare.
– Jag tycker att det är jättebra att Gotland får turister, problemet är om många kommer samtidigt. Vi har bara fem IVA-platser och det är sårbart. Men jag litar ändå på att om det eskalerar och vi flaggar för det måste man skala ner på turismen.
Hur tror du att smittspridningen blir här i sommar?
– Om vi har portarna öppna hela sommaren och inte gör något tror jag att i princip hela ön blir smittade, men tar man till adekvata åtgärder under tiden tror jag att vi kan hålla nere spridningen, säger hon och tar som exempel att reglera turismen.
Trots att det finns en oro bland vårdpersonalen är det ingenting som märks under arbetspassen, enligt Eva och Virginia.
– Vi måste ha en positiv inställning och fokusera på en dag i taget. Jag tror att alla tänker på hur det kommer att bli med smittspridningen i sommar, men vi pratar inte om det, säger Virginia.