Barnmorskebrist räddas av sjuksköterskor

På BB är lyckan stor, tre gotländska sjuksköterskor utbildar sig just nu till barnmorskor. "Förutom att få egna barn är det här det roligaste jag har gjort", säger Anna Berglöf.

Anna Berglöf utbildar sig till barnmorska

Anna Berglöf utbildar sig till barnmorska

Foto: Sofia Ingvarsson

Visby2021-05-05 20:05

Bristen på barnmorskor är stor i hela landet. Redan nu är läget akut och stora pensionavgångar väntar dessutom. Region Gotland har tur, tre redan anställda sjuksköterskor vidareutbildar sig just nu till barnmorskor. Utbildningen är på distans, de får lön under tiden i ett och ett halvt år och garanterat jobb när de är klara.

Jantra Lundeberg har jobbat i hemsjukvården, på korttidsenheten, äldreboenden och nu på gynavdelningen, men alltid haft en dröm.

– Jag har velat bli barnmorska sedan jag gick på gymnasiet. Jag har alltid älskat barn och jag fick själv barn väldigt tidigt när jag var 17 år, säger hon och berättar om sin fascination över att kvinnokroppen kan bära fram ett nytt litet liv.

Jantra Lundeberg har två barn, i dag sex och tio år gamla, stora nog att kunna lämna för hennes långa praktik som måste göras på fastlandet. 

– Kravet är att man måste förlösa 50 barn på 20 veckor och det hinner man inte med i Visby, säger hon.

Hon berättar att hon under sin tid på gynavdelningen har fått vara med på två förlossningar.

– Jag har mest stått utanför förlossningsrummet och längtat. Det är ganska speciellt att se en förlossning med mycket smärta, men det är också kraftfullt och mäktigt på samma gång.

Amanda Torberg Stenström har alltid vetat att hon vill bli barnmorska. Sommaren som undersköterska på förlossningen fick hon vara med vid flera förlossningar.

– Det var jättehäftigt! Och fantastiskt att få vara med i den stunden i nyblivna föräldrars liv. Den är så stor att den är obeskrivlig, säger hon och berättar att hon nyligen avslutat sin tolv veckor långa praktik på Danderyd.

På Visby lassarett föds omkring 550 barn per år.

– Danderyd hade 7 000 förlossningar förra året! Jag är glad att jag har fått vara på ett större sjukhus och många förlossningar, men jag är så tacksam att jag inte ska jobba i det tempot sedan, säger Amanda Torberg Stenström.

I januari nästa år blir Amanda Torberg Stenström färdig barnmorska och kan börja sin nya tjänst på Visby lasarett. Att Region Gotland har betalat lön under studietiden har varit en förutsättning för att hon skulle vidareutbilda sig.

– Jag tycker att det är fantastiskt att man satsar på kvinnovården. Det är verkligen på tiden, säger hon och får medhåll.

Anna Berglöf hade jobbat med formgivning och mode, när hon i 40-årsåldern omskolade sig till sjuksköterska. Målet har hela tiden varit att bli barnmorska, något som nu blir möjligt tack vare utbildningstjänsten.

– Jag är för gammal för att ta studiemedel och hade inte haft råd annars, säger hon.

Anna Berglöf är just nu på BB i Kalmar på praktik. Hon berättar att det bara hann gå tio minuter på hennes första pass innan det blev skarpt läge.

– Inom min första timme hade en kvinna fött barn, den dagen var så omtumlande.

Att få vara med i livets avgörande stunder, livets början men också livets slut, fyller henne med ödmjukhet.

– Jag får vara med i ett rum som man inte har tillträde till annars. Jag får se vilken kraft kvinnan har, samspelet mellan paret, och närheten man inte upplever annars för att den är så privat.

Anna Berglöf berättar hur hon tidigare sett upp till barnmorskor som "vårdens rockstjärnor", men att hon nu ändrat synsätt:

– Det är det coolaste man kan vara, men det är inte barnmorskan som är rockstjärna utan kvinnan, säger hon.

Fakta

År 1688 krävde medicinalordningen att "jordemödrar" gick i lära fyra år hos en kollega. 

Läkaren Johan von Hoorn var först att lära ut att vända barn i livmodern, vilket räddade liv före kejsarsnittens tid.

År 1775 öppnade första barnbördshuset, vid nuvarande Rosenbad i Stockholm.

År 1885 utfördes första lyckade kejsarsnittet, där både mor och barn överlevde.

År 1886 grundades Barnmorskeförbundet.

Sedan år 1945 bär barnmorskor en brosch med ett träd.

5 maj firas internationella barnmorskedagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!