De populära strövområdena på Galgberget och Södra hällarna betyder mycket för såväl gotlänningar som turister. Och inte minst är de viktiga för sin artrikedom. Men när Region Gotlands parkenhet ställde ut toaletter i naturreservaten för några år sen började vandaliseringen. 2021 skulle få ett mörkt facit.
På Galgberget har ett campingbord slagits sönder, en toalett har vid ett tillfälle sparkats i bitar och under midsommar eldats upp. Ytterdörren till toaletten har bräckts så även blad och karm spruckit. Dessutom har någon backat på en toalett så att en panel fått bytas.
Så sent som på nyår satte någon fyr på tre högteknologiska soplådor. Tillsammans hade de smarta soplådorna kapacitet som åtta till tio konventionella lådor och kostade 50 000 kronor styck. De går inte att reparera.
– Antingen har någon tänt en raket ner i en av dem eller så brändes de upp. De är dyra i inköp eftersom de har så avancerad teknik, de är solscellsdrivna och självkomprimerande och dessutom uppkopplade mot en app så vi kan se hur fulla de är utan att åka ut. Investeringen är alltså tänkt att spara in pengar på logistiken, men nu är de förstörda och måste ersättas, säger Christian Strängborn på Region Gotlands parkenhet.
Klottret på faciliteterna har inte sanerats av besparingskäl, men Christian Strängborn tror att totalkostnaden för den del av förstörelsen som åtgärdas landar på över 250 000 kronor. Och det är alltså bara för skadegörelsen på Galgbergets naturreservat förra året.
– På Södra hällarna är det egentligen samma sak. Det är bland annat två toaletter som har slagits sönder och en massa klotter. Sen har de sprängt en toalett och tagit sig in i toalettens kontrollrum och förstört där också. Men soplådorna som är likadana som de på Galgberget har klarat sig. Förutom från klottret då.
Gissningsvis hamnar notan på Södra hällarna runt 150 000. På Region Gotlands parkenhet vill man inte spekulera om vem eller vilka som kan ligga bakom vandaliseringen av naturskyddsområdena. Men för att komma tillrätta med problemen och minska skadorna försöker man tänka nytt.
– Vi har installerat en toalettstol i rostfritt stål på Södra hällarna nu istället. Den kostar mer i inköp, men lär hålla för betydligt mer. Tyvärr så är den inte så estetiskt tilltalande, säger Christian Strängborn.
Vad innebär den här skadegörelsen för naturreservaten och Region Gotland?
– Det betyder kostnader och planering förstås. Det landar på oss och jag tror att alla tycker att det är tråkigt. Vår verksamhet bygger på att presentera, det innebär att hålla rent, röja och se till att det är snyggt runt våra gröna ytor. Vi är som bäst när vårt jobb inte syns och märks, men när sånt här händer blir det genast skräpigt.
Blir man inte förbannad?
– Jo, någonstans blir man ju det. När allt det vi har skött förstörs så drar det ner på både naturskyddsområdenas utseende och vår stolthet över dem. Men samtidigt så är det bara några enstaka få som sabbar och vi gör det här för den stora massan. Det är det som är det stora drivet och glädjen i det hela. Och det överväger för det mesta, säger Christian Strängborn.