- Maskinerna är gamla och det finns risk för allvarliga skador. Ur säkerhetsaspekt vill jag inte utsätta patienter och personal för skaderisk, säger Liisa Strömer.
Som enhetschef ser hon över budget och alternativ till hur den trasiga och slitna utrustningen kan åtgärdas. Under tiden sitter lapparna kvar på maskinerna som är tagna ur bruk.
- Vi har en ansträngd ekonomi och det handlar om prioriteringar och behov. Kanske finns effektivare maskiner i dag, men utrustning kostar och jag ska se över vad som behövs, säger enhetschefen.
Torbjörn Rausmark har gymträning som ordinerad behandling. Han är kritisk till att patienter ska betala för en sjukvårdande behandling med maskiner som inte kan användas.
- Jag betalar 50 kronor per pass, tre gånger i veckan på rehabiliteringsgymmet och hundra kronor en gång i månaden när jag träffar sjukgymnasten, säger han som lovordar personalen, men kritiserar gymmets underhåll.
Han är 71 år och har en knäprotes inopererad sedan ett år. Nu vill han kunna fortsätta med sina uppdrag som ungdomscoach, kontaktperson och övervakare.
- Jag har arbetat som sjuksköterska och vet hur viktigt det är att hålla i gång träningen och bygga upp musklerna. Att inte träna fullt ut i ett fungerande gym efter ordination känns inte alls bra, säger han.
Anmälan
För ett år sedan stängdes rehabgymmet på Korpen efter anmälan från skyddsombudet. Då saknade lokalen larm, vilket personalen hade påtalat sedan 2003. Nu har skyddsombudet gjort en ny anmälan och påtalat bristerna i utrustningen.
- Träningsmaskinerna var begagnade redan när de kom hit 2003 och har använts sedan dess. Flera har varit trasiga länge, vilket har påtalats av personalen. Nu har vi satt ner foten och jag har gjort en anmälan, säger sjukgymnasten Lena Ljung som är skyddsombud.
Hon påpekar också problemet med trasiga maskiner, men säger samtidigt att bristerna är relativt enkla att åtgärda. Det handlar bland annat om linor som slitits ut men som kan ersättas.
Liisa Strömer berättar att hon som enhetschef initierade en skyddsrond, vilket ska göras i det systematiska arbetsmiljöarbetet enligt Arbetsmiljöverket, då hon uppmärksammades på gymmets brister.
"Extremt viktigt"
Hon betonar vikten av att den träning som ordineras är en sjukvårdande behandling på bokade tider som betalas av patienten, vilket omfattas av högkostnadsskyddet.
- Det är extremt viktigt att allt fungerar och att träningen är effektiv. Att laga gamla ineffektiva maskiner är inte ett alternativ, samtidigt som det inte finns pengar att köpa ny utrustning. Det viktiga är att det blir bra, inte att det blir bråttom, slår hon fast.