Mannen som hört av sig till GA berättar att han brukar skanna in sina varor själv och betala med kort vid utcheckningen. Det gjorde han också denna gång när det inte gick riktigt som han förväntat sig.
-Jag kommer till utcheckningen, sätter ner pistolen och drar mitt kort vid en terminal. Betalar. Jag tänkte; Vilket konstigt belopp. Sen hämtade jag ut ett paket, åkte hem och packade ur maten. Då låg kvittot där. Det var inte ett rätt på kvittot, ett par hundra spänn för mycket, säger han.
-Det enda jag kände igen var sista siffrorna på mitt Mastercard och tidpunkten.
Han ringde butiken och fick komma in med kvittot och reglera beloppet.
– De bad tydligt om ursäkt och berättade att de satt upp en lapp där man uppmanade kunder att kolla sina kvitton så att de stämde.
På Ica Maxi förklarar deras marknads- och kommunikationschef Marcus Lilja vad som orsakat felet.
– Det som har hänt ett antal kunder är att man har uppfattat att ens köp är färdigt och således lämnat kassan innan betalning. I ett par fall, när vi inte har uppmärksammat det, har kunden som kommer efter, inte uppfattat att ett köp var pågående och då slutfört personens köp innan.
Han berättar att kunder fått tillbaka sina pengar.
– Utöver att vi jobbar med ännu starkare närvaro och information så kikar vi också på andra möjliga lösningar för att det ska kunna undvikas.
Liknande problem har även Coop Gotlands kunder drabbats av men Carl Johan Stålhammar, vd för Coop Gotland, vill inte kommentera detta mer än i allmänna ordalag. I deras fall uppstår felet i samband med att kunden drar sitt kort utan att få loss skannern och tar en annan skanner. Den första skannern är då registrerad på den kundens konto.
Även Coop uppmanar kunderna att kolla sina kvitton och larma om något blir fel.
Inom ICA har man diskuterat det här och under våren införs en förändring så att köp avslutas automatiskt om de inte slutförs.
– Vi tycker det är bra att kunderna uppmärksammat frågan, eftersom vi tycker det ska vara enkelt och tryggt att handla hos oss, säger Marcus Lilja.
Självskanning infördes första gången i Nederländerna 1992 och Ica började 2004. Kunden läser av varornas streckkoder med en skanner och checkar sedan ut vid en betalstation. För att motverka snatteri använder sig butiken av slumpmässiga kontroller, så kallade avstämningar.