Från januari 2023 kommer det en ny lag som underlättar för kattägare att få tillbaka en försvunnen katt. Då ska alla kattägare, som ännu inte gjort det, registrera sin katt hos Jordbruksverket.
För att kunna göra det behöver katten först vara id-märkt. En veterinär får märka katten med chip eller tatuering i ett av kattens öron. En id-märkare, med godkänd utbildning, får märka katten med chip.
På Zoomarkets veterinärklinik i Visby har fler det stundande kravet lett till betydligt fler id-märkningar, framför allt under hösten.
Id-märkningen kostar några hundralappar, men registreringen kostar 40 kronor. Ändå är det många kattägare som, trots att de redan har chipmärkt (eller tatuerat in id-numret på kattens öra) inte har sett till att föra in katten i något av de register som finns, berättar Hanna Frank, klinikchef på veterinärkliniken Zoomarket i Visby.
– När vi id-märker en katt så registrerar vi den här hos oss. Men det finns inget automatiskt system där katten förs in i exempelvis Jordbruksverkets register, vilket en del tror. Så den här nya lagen har inneburit mycket jobb för oss som består i att informera våra kunder, även de som har en id-märkt katt.
Sedan tidigare finns också Svenska kennelklubbens egna register för katter. Hanna Frank säger att kliniken alltid rekommenderar att man registrerar sitt djur där.
– Det är en väldigt lätt sökväg för oss. Om en katt är märkt och inlagd i ett register, underlättar något enormt ifall den exempelvis hittas av någon annan och behöver akut vård. Ägaren vill ju kanske att vi gör något, eller så vill man veta vad som hänt en katt, säger Hanna Frank.
Trots att detta funnits i flera år går det fortfarande katter utan någon slags id-märkning?
– Ja, det finns ganska många. Jag kan förstå om man i dessa svåra ekonomiska tider som är, inte känner att man vill lägga pengarna på en id-märkning just nu. Man kanske har en eller flera katter som springer hemma på gården, stallkatter, och man förstår inte varför det är nödvändigt. Men jag tycker att det är viktigt och bra, om ens katt skulle springa bort till exempel.
– Andra vanliga skäl är att kattägaren helt enkelt varit för bekväm. Man har kanske tänkt på att ta sig till en veterinär eller id-märkare, men det har inte blivit av, fortsätter hon.
Den nya lagen gäller katter födda 2008 och framåt. Kattungar ska vara märkta och registrerade senast vid fyra månaders ålder. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och de kan besluta om åtgärder om en katt inte är märkt eller registrerad, men det sker ingen tillsyn enbart för att se om kattägare skött id-kontroll och registrering.
Hanna Frank säger att en del undrar sådant som "får jag böter om jag inte gör det här, eller kan de ta min katt?".
– Jag brukar säga att det är lite som att köra för fort, när någon frågar. I stället för att oroa sig över böter så kanske man ska fråga sig själv vad som eventuellt kan hända om du gör det. Vi ansvarar ju inte för lagen utan kan bara informera om den, ifall man kommer hit med en katt utan id-märkning, säger hon.
När alla katter är märkta och registrerade blir det enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare. Då kan man också se vilka katter som saknar ett hem så att de kan få hjälp till eventuell vård och att hitta ett hem.