Skejtare kräver en inomhushall i Visby

– En liten lekpark utomhus i Slite och en i Gråbo räcker inte. Vi behöver en professionellt byggd skejtpark i Visby.
Det säger Mats Ek, en av 200 skejtare som skrivit på ett upprop för att få en inomhushall centralt i Visby.

Mats Ek. En av många skejtare i Visby som insisterar på att få en riktig skejtpark i centrala stan. I Visby byggs en skejtpark i Gråbo, men det räcker inte, tycker Mats. "Vi behöver en bra inomhuslokal för att få skejtkulturen att växa".Foto: Rolf Jönsson

Mats Ek. En av många skejtare i Visby som insisterar på att få en riktig skejtpark i centrala stan. I Visby byggs en skejtpark i Gråbo, men det räcker inte, tycker Mats. "Vi behöver en bra inomhuslokal för att få skejtkulturen att växa".Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Visby2011-01-10 04:00

- Vi är inte ute efter en lekpark utomhus utan behöver en riktig skejtpark i en bra lokal som lockar och motiverar. Gamla systembolaget på A7-området, som stått tom länge, skulle vara perfekt till yta och placering säger Mats Ek.

Han bor i Visby och är verksam som fotograf och musiker. Tio år gammal stod han för första gången på en bräda. Nu är han 28 år och fortsatt engagerad skejtare.

- Skejtåkare är ett bra gäng att hänga med och en mix av människor i olika åldrar. Runt om i Sverige finns bra skejthallar i betong, men inte på Gotland, säger han.


Utomhusbanor
I Slite finns sedan i somras en nybyggd skejtbana vid torget.

- Det är en bra satsning, men den är för liten och för långt från Visby där de flesta av öns skejtare finns, både bofasta och tillresta, säger Mats Ek.

I Visby byggs nu en skejtpark i Gråbo mellan fritidsgården Puma och den gamla vårdcentralen. Samhällsbyggnadsförvaltningen, SBF, avsätter 600 000 kronor för att anlägga en lekpark på platsen och kultur- och fritidsnämnden bidrar med 150 000 kronor till satsningen.

I anslutning till lekparken är skejtparken tänkt att byggas tillsammans med ungdomar och med den i Slite som förebild. Ramperna beräknas kosta 130 000 kronor och markanläggningen cirka 20 000 kronor. Delar av kostnaden tas ur ungdomsavdelningens budget.


Inomhuslokal
- Det är bra men räcker inte. Vi behöver en bra inomhuslokal för skejtare för att inspirera och få skejtkulturen att växa. Det vi har blivit erbjudna av kommunen har varit under dåliga förhållanden, säger Mats Ek.

I Visby har skejtarna först haft en ramp på gamla slakteritomten och sedan under en vinter en lokal utan värme på gamla P18.

Sommartid hänger skejtåkarna gärna vid Solbergaskolans skejtramp.


Passion för sporten
Mats Ek är just hemkommen från Dallas, Texas i USA. Där har han jobbat med en musikvideo och samtidigt sett sig om på den lokala skejtscenen.

- Skejting är stort både i USA och i Sverige. Flera gotlänningar har också studerat på Fryshusets skateboardgymnasium i Stockholm. Det finns en passion för sporten och på Gotland behövs en centralt belägen skejthall.

- Det är inget vi kan göra själva utan att kommunen stöttar oss, men vi kommer att sköta parken med bravur, slår Mats Ek fast.

Skejtbräda, eller skateboard, är en bräda med fyra hjul, cirka 80 centimeter lång. Den lanserades först på 1950-talet i USA, men fick sitt första stora genomslag på 1970-talet.

Det finns olika grenar, som streetskate, longboard, downhill och freestyle.

I dag är det en stor idrott främst i USA, där professionella utövare tjänar lika mycket som andra idrottare. Kända skejtare genom åren är bland andra Tony Alva, Mark Gonzales, Tommy Guerrero och Tony Hawk.

I Sverige är sporten inte lika stor och här finns bara ett fåtal proffs.

Svenska skateboardförbundet bildades 1982 och var som störst på slutet av 80-talet och början av 90-talet.

Förbundets medlemstidning "Uppåt Väggarna" trycktes då i 5000 ex. Förbundet somnade in 1992.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!