Visby glasblåseri har sedan 1996 varit ett populärt, och numera klassiskt, inslag i Visby innerstads stadsbild. Men tiderna är tuffa och den stundande energikrisen drabbar företaget hårt. För att kunna blåsa glas krävs värme och energi från en ugn som värms upp till 1 200 grader. Således är energi den absolut största kostnaden för glasblåseriet som bara arbetar med återvunnet material.
– Elen är såklart vår absolut största kostnad där vi en normal månad ligger på omkring 20 000 kronor i elkostnader, säger grundaren Christer Mattsson.
En trygghet för glasblåsaren har varit det fasta elavtalet som från och med oktober ska förhandlas om till ett rörligt dito. När han börjat räkna på kostnaderna har han sett att årskostnaderna kan komma att tredubblas från 250 000 till 750 000, per år.
– Överslaget som vi gjort nu visar alltså på en ökning på minst en halv miljon, och kanske mer. Man tänker ju "herregud", hur ska det här räknas hem.
Christer Matsson förklarar att antingen kan man "hänga läpp och tycka synd om sig själv" eller så får man försöka hitta lösningar. Han har valt det sistnämnda. Till sin 64:e födelsedag för en kort tid sedan uppmanade han befintliga och nya kunder att köpa en oljelampa till priset 500 kronor istället för 300. Med anledning av de ökade energikostnaderna.
– Det blev väldigt bra respons. Jag har fått in omkring 60-70 beställningar som ju nu blir som en order att arbeta med. Jag har räknat på det och omkring 1 000 beställningar skulle behövas för att täcka upp hela kostnadsökningen. Det är en bit kvar, men det här är en bra start.
Det kanske enklaste alternativet torde vara att stänga av den energikrävande ugnen. Men den är igång dygnet runt, årets alla dagar förutom under högst två veckor då man utför service. Att slå av och på för att spara el är helt enkelt inte gångbart.
Ett annat alternativ som luftats är att jobba på, ännu hårdare, fram till jul och att sedan stänga ned under de mindre hektiska månaderna efter nyåret.
– Det är dock de stora produktionsmånaderna inför sommaren som man missar då. Det är en tuff avvägning.
Trots motgångar, höjda energipriser och en oviss framtid finns det hopp om framtiden för Visby glasblåseri.
– Jag är inte den som ger upp i första taget. Det här är ett åretruntföretag och vi ska så länge det går försöka hålla öppet.