Skenande kostnadsökningar oroar krögarna

Hög inflation och kraftigt höjda elräkningar drabbar restaurangerna på ön hårt. Blir det värre kan vissa tvingas stänga efter jul.

Nancy Yussef som driver Eden säger att det är tuffa tider. I värsta fall kan de tvingas stänga restaurangen en längre period.

Nancy Yussef som driver Eden säger att det är tuffa tider. I värsta fall kan de tvingas stänga restaurangen en längre period.

Foto: Christian Körner

Visby2022-12-20 11:05

Inför julen har många restauranger ganska gott om bokningar men krögarna oroas för en störtdykning efter högtiden. Orsaken är förstås att allt fler gotlänningar får allt mindre pengar i plånboken. Skenande el- och råvarupriser gör inte situationen bättre och Nancy Yussef på restaurang Eden i Visby vittnar om de osäkra tiderna.

undefined
Nancy Yussef som driver Eden säger att det är tuffa tider. I värsta fall kan de tvingas stänga restaurangen en längre period.

– Vi har inte märkt av att vi skulle ha mindre besökare ännu men vi har beredskap och följer våra siffror tätt och noga. Vi måste veta om vi behöver dra i bromsen i god tid och vidta åtgärder, säger hon.

Nancy Yussef utvecklar:

– Kostnaderna för oss har ökat kraftigt och vi kan inte följa med prisökningar för då kommer våra besökssiffror nog gå nedåt. Så vi bedömer att det är bättre att ta ökningarna med samma priser. För det finns risker med prishöjningar, säger hon.

På Gotlands Krögarförening är man väl bekant med problematiken.

– Det blir väl så att pris blir ett ännu större konkurrensmedel i ännu större utsträckning än det varit tidigare. Så det är klart att det är oroligt bland medlemmarna. Värst är osäkerheten. Vi har ju en pandemi som vi med relativ framgång tar oss igenom trots allt. Sen kommer det ett krig. Och med kriget kommer både en energikris, ökade råvarukostnader och ökade kostnader för turister att ta sig hit på sommaren. Det skapar en oro för att sommaren inte ska bli så bra som den behöver vara för att man ska kunna ha så generösa öppettider under resten av året som man faktiskt har, säger Magnus Larsson som är ordförande.

undefined
Magnus Larsson är ordförande i Krögarföreningen. Han tror att många restauranger kommer hålla stängt i vinter.

Hur ska restaurangerna klara av alla kostnadsökningar?

– Jag tror att vi kommer se ännu fler verksamheter som inte kommer ha öppet i samma utsträckning som man har haft historiskt. Framförallt den del på året som många valt att ha öppet för att ge våra bofasta den service man haft råd med tack vare framgångarna under somrarna. Har man haft stängt under ett par veckor under kvartal ett så kommer många kanske ha stängt betydligt längre än så. Dessutom har vi en avtalsrörelse som drar igång snart. Och den vet vi inte heller var den landar.

Den bistra bilden delas av restaurangägarna.

– Just nu har vi väldigt mycket julbord. Men det kommer bli en krisvinter för oss och för alla andra. Kostnaderna har ju gått upp med 20 till 30 procent. Elen är så klart det som är värst. Än så länge har vi mycket folk och det går ju jämföra med förra året under coronan. Men vi får se hur det blir i januari och februari, säger Johanna Dahlbom på Joda Bar och Kök.

Kommer ni att ha öppet i vinter?

– Ja, det kommer vi absolut ha. Men det krävs att det kommer kunder för att verksamheten ska gå runt.

Ellen Kanellos som driver Bageriet på Stora torget fyller i:

– Jag tycker att helgerna är fortsatt bra, då unnar sig folk mycket och som vanligt. Men när det gäller vardagshänget så har det försvunnit lite grann. Men november är alltid en ganska kass månad. Precis som januari och februari. Så vi får hoppas att december blir bra, säger hon.

Restaurangen har fått justera priserna. Bland annat för att mejerivarorna gått upp rejält.

– Jag skulle säga att det känns ganska bittert överlag. Först pandemin och nu det här. Man vet inte vad som är normalt längre och ser inget slut. Men man får vara glad för att vi klarar oss än så länge.

Hur blir det efter jul?

– Vi kommer ha öppet varje dag. Precis som vanligt och det ska vi försöka att inte tumma på, säger Ellen Kanellos.

På restaurang Eden är man inte lika säkra på att man inte tvingas stänga.

– Osäkerheten är det värsta. Att inte ha en aning vad som kommer. Det innebär en stor oro, säger Nancy Yussef och fortsätter:

– Vi har en beredskapsplan och det största problemet handlar om elen. Vi har en brytpunkt där omsättningen går under en viss nivå. Går det under den måste vi stänga. Men mat- och inköpspriserna i övrigt har gått upp och har gjort att vi redan höjt gränsen för vad vi måste ha i omsättning dagligen. Går den ner måste vi i bästa fall stänga ett par dagar. Blir det katastrof kan vi tvingas stänga helt under en längre period som under pandemin. Det vore inte så kul eftersom efterföljderna på det blir jobbiga med nyrekryteringar och sånt.

undefined
På Eden har man en beredskapsplan. Enligt Nancy Yussef är elkostnaderna det största orosmolnet.

Vad hoppas du på nu?

– Att regeringen ser till att det kommer ett stöd till privatpersoner så folk får hjälp att klara av sin ekonomi. Folk behöver kunna leva som man normalt gör. Visst måste man vara lite sparsam men ändå kunna leva. Man måste ju ha råd att vara svensk, säger Nancy Yussef.

Reallöneminskningarna

Man får titta tillbaka till 1970-talet för att hitta ett lika besvärligt ekonomiskt läge som nu. Precis som på den tiden har brist på energi och andra varor dragit upp inflationen till nästan 10 procent. Nationalekonomen Lars Calmfors har varnat för att det innebär en reallöneminskning på hela 6 procent i år. Det innebär att svenskarna för första gången på mycket länge blir fattigare. Samtidigt riskerar stora lönepåslag att elda på inflationen och göra situationen ännu värre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!