DBW har nytt byggprojekt på Paviljongsplan

Beslutet är taget. DBW ska uppföra en ny byggnad på Paviljongsplan. Nu återstår att se vad miljö- och byggnämnden tycker om de nya skisserna.

”Vinterträdgården” kallar arkitekten Anette Olofsson det förslag som hon ritat på uppdrag av DBW. Byggnaden ska uppföras på den plats där sällskapets paviljong, som brann ner till grunden 1951, stod.

”Vinterträdgården” kallar arkitekten Anette Olofsson det förslag som hon ritat på uppdrag av DBW. Byggnaden ska uppföras på den plats där sällskapets paviljong, som brann ner till grunden 1951, stod.

Foto: Structor/Anette Olofsson

Visby2024-08-02 05:15

Nyheten i korthet

  • DBW ska uppföra en ny byggnad på Paviljongsplan, ett projekt med stort stöd från ledamöterna. Skisserna för byggnaden, ritade av Anette Olofsson, kommer att presenteras för miljö- och byggnämnden.
  • Byggnaden, kallad Vinterträdgården, kommer att vara flexibel med möjlighet att ordna middagar och möten, ha kafé och arrangera utställningar. Den kommer att vara mindre än tidigare förslag som avvisades av miljö- och byggnämnden.
  • Byggnadsgruppen hoppas att bygglovet blir klart under nästa år. Om ingen överklagar beslutet kan den nya byggnaden vara på plats under 2026. En reservoar som ska lösa vattenproblemen planeras också att byggas på platsen.

I början av juni samlades sällskapets ledamöter på Paviljongsplans grusade yta. Uppmålade linjer visade var den byggnad som planeras ska uppföras. Vid den efterföljande sammankomsten klubbades beslutet att uppföra byggnaden.

Att bygga något på Paviljongsplan har varit en återkommande fråga för DBW. Hösten 2022 skrev ledamoten Magnus Wiman sin femte motion i ärendet. En arbetsgrupp med Håkan Edblad, Lars W Grönberg och Sven-Åke Asklander fick i uppdrag att ta fram förslag på en ny byggnad. Tre arkitekter anlitades. I början av året visades deras skisser för ledamöterna, som fick möjlighet att rösta på det alternativ de tyckte var bäst.

– Förankringen hos ledamöterna har varit viktigt. Det var nervöst när beslutet skulle tas, men det fick stöd med näst intill hundra procent, säger DBW:s ordförande Lars Algren.

undefined
Den nya byggnaden, sedd från sydväst, blir drygt 400 kvadratmeter stor och kan användas som kafé, restaurang, med plats för möten och utställningar.

De skisser som DBW:s byggnadsgrupp inom kort presenterar för miljö- och byggnämnden är ritade av Anette Olofsson vid Structor. Hon har tidigare varit med och ritat hus i Visby, bland annat på A 7-området och i kvarteret Bläckfisken vid Lummelundsväg.

– Visby är en underbar miljö, världsarv, så det är med stor ödmjukhet jag tog mig an projektet, säger hon.

Anette Olofsson kallar sitt förslag för Vinterträdgården. Den nya byggnaden är knappt hälften så stor som det förslag som miljö- och byggnämnden ratade 2021, drygt 400 kvadratmeter. Det är en flexibel byggnad, med möjlighet att ordna middagar och möten, ha kafé och arrangera utställningar.

– Jag har sett bilder på den gamla paviljongen. Den var större och något helt annat, men några detaljer från den har jag tagit med, säger Anette Olofsson och nämner de bågformade fönstren och paradtrappan på framsidan.

– Även om jag tittat bakåt så ska det kännas nutid. Jag vill även att det ska finnas en koppling till det botaniska, med en känsla av viktorianskt orangeri, tillägger hon.

undefined
DBW:s ordförande Lars Algren studerar skissen till det nya huset tillsammans med Håkan Edblad, Lars W Grönberg, Sven-Åke Asklander som utgjort sällskapets byggnadsgrupp.
undefined
Håkan Edblad, Lars Algren, Lars W Grönberg och Sven-Åke Asklander har jobbat intensivt med byggprojektet, och hoppas att en byggnad kan stå klar 2026.

Kopplingen till Botan tycker även byggnadsgruppen är viktig. Den botaniska trädgården anlades 1855, och direkt efter ansåg flera i sällskapet att en mötesplats behövdes. Att bygga var långt ifrån självklart. Frågan drog ut på tiden. Det krävdes två voteringar och det var med knapp majoritet som beslutet att bygga paviljongen togs 1873. Den 9 juli 1876 invigdes paviljongen.

Paviljongen brann ner till grunden natten till juldagen 1951. Ett trauma för sällskapet, som i många år diskuterat att uppföra en ny byggnad.

– Det är tredje gången jag är med i en byggnadskommitté, säger Lars W Grönberg.

undefined
Den tidigare paviljongen stod färdig till den 9 juli 1876, då DBW höll invigning i samband med den årliga högtidsdagen. Paviljongen brann ner till grunden natten till juldagen 1951.

Inför 200-årsjubileet 2014 planerades att uppföra en ny byggnad. I oktober 2012 presenterades förslag på ett 300 kvadratmeter stort glashus, format som en pentagon. En majoritet av ledamöterna ratade dock förslaget när det togs upp för omröstning.

Det dröjde till 2021 innan ett nytt förslag presenterades. En byggnad om 985 kvadratmeter i tre plan, som förutom kafé och restaurang även skulle inrymma lägenheter, kontor och en utställningslokal. En ansökan om förhandsbesked lämnades in. Samhällsbyggnadsförvaltningen ansåg att byggnaden var för stor och ”synnerligen illa anpassad till sitt sammanhang”. Samtliga grannar som yttrade sig var negativa, vilket fick miljö- och byggnämnden att säga nej. DBW överklagade till länsstyrelsen, utan att få gehör.

I slutet av augusti ska DBW träffa samhällsbyggnadsförvaltningen.

Är ni oroliga över hur det nya förslaget kommer att tas emot?

– Vi lärde oss mycket av länsstyrelsen beslut. I det angav de vad som är möjligt att bygga på platsen. Det kommer att gå bättre den här gången, tror Lars W Grönberg.

– Vi har redan träffat samhällsbyggnadsförvaltningen en gång och även haft en dialog med några grannar. Byggnadshöjden är lägre nu, så påverkan för dem blir mindre, säger Håkan Edblad.

Håkan Edblad hoppas att ett bygglov blir klart under nästa år. Då skulle den nya byggnaden kunna vara på plats under 2026, under förutsättning att ingen överklagar beslutet. DBW har även andra planer för platsen. En reservoar som ska lösa vattenproblemen ska byggas, och projekten ska samordnas så långt det är möjligt.

Hur ska den nya byggnaden användas?

– Jag hoppas att den kommer att ge ett mervärde till trädgården, säger Sven-Åke Asklander.

– Den uppfyller mycket av det som motionären önskat, ett kafé eller restaurang, plats för konferenser och utställningar. Det är en flexibel byggnad som kan användas till mycket, säger Håkan Edblad.

– Vi kan kanske ha en permanent utställning om trädgården, föreslår Lars Algren.

undefined
Den tidigare paviljongen stod färdig till den 9 juli 1876, då DBW höll den årliga högtidsdagen. Paviljongen brann ner till grunden natten till juldagen 1951.
undefined
”Vinterträdgården” kallar arkitekten Anette Olofsson det förslag som hon ritat på uppdrag av DBW. Byggnaden ska uppföras på den plats där sällskapets paviljong, som brann ner till grunden 1951, stod.
DBW

Sällskapet DBW (De Badande Vännerna) bildades den 9 juli 1814 av tolv yngre män. Namnet kommer av att man ursprungligen träffades för bad och friluftsaktiviteter i Snäckgärdsviken norr om Visby. 

Sällskapet ska enligt sina stadgar ”verka något nyttigt för det allmänna”. 1855 anlades den botaniska trädgården i Visby. I anslutning till den uppfördes en paviljong, som invigdes vid högtidsdagen den 9 juli 1876. Byggnaden brann ner till grunden juldagen 1951.

DBW äger sedan 1904 Åhsbergska hagen norr om Visby, som hålls öppen för allmänheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!