De senaste åren har Visby flygplats byggts om och ut på den sida som ligger innanför säkerhetskontrollen. Större utrymme vid gater och säkerhetskontroll, kaféet Espresso House och ny bagagehantering har tillkommit liksom en bredare taxibana för flygplanen och ny markbeläggning på flygplanens platta. Totalt har flygplatsens ägare, statliga Swedavia, investerat uppemot 100 miljoner kronor i detta.
Nu närmar sig ombyggnad av flygplatsens framsida, mot bilparkeringen. Och den har väntat länge. Redan våren 2019 berättade GT om de första planerna på detta.
Pandemin gjorde att nybyggnadsplanerna sattes på paus då Swedavia istället lade resurserna på att hålla flygplatserna öppna för den begränsade flygtrafiken.
– Investeringen pausades, men nu har vi tagit upp den igen och projektet ska beslutat direkt efter sommaren av Swedavia. Förhoppningen är sedan att 2023 blir ett byggår, och att alla nya delar står klara under 2024, säger Gunnar Jonasson.
Terminalytan ska utökas med cirka 400 kvadratmeter och dagens två entréer för ankommande och avgående ska tas bort och slås samman till en stor huvudentré i mitten, mellan de stora valvbågarna.
– Det handlar om att flytta hela fasaden utåt för att skapa mer av en mötesplats, ett annat utbud, ett bättre mottagande och en tydligare bild av Gotland. Vi vill också ha en tillgänglig service även på säkerhetskontrollens utsida, förklarar Gunnar Jonasson, flygplatschef.
I denna service ingår bland annat ett nytt kafé.
Alla resenärer som både kommer hit och ska härifrån kommer att passera det nya utrymmet, som ska andas mer Gotland, enligt Swedavia. Turistinformationen i terminalen ska utökas.s
– När man kommer som resenär i dag till Visby är det ganska anonymt var man egentligen hamnat. Det är inte så mycket "välkommen till Gotland"-feeling. Platsen att mötas och ta emot på är ganska begränsad, vilket märktes inte minst under covid-tiden då vi inte skulle trängas, säger Gunnar Jonasson.
Ritningar visar att den nya terminalytan ska innehålla både sittplatser och utrymmen för marknadsföring av Gotland.
– Region Gotland ska ha en möjlighet att visa vad regionen står för och föra ut budskapet om att bo, leva och etablera sig på Gotland. Flygplatsen är statlig, men vi har som mål att samverka med regionen för att få in det gotländska varumärket i terminalen.
Redan under sommaren inleds arbetet med att bygga en ny gränskontroll på flygplatsen tillsammans med gränspolisen, något som görs efter att nya lagkrav tillkommit för att kunna hantera passagerare som kommer från länder utanför Schengen-området.
– Vi ska kunna hantera internationell trafik på ett bra sätt, som måste hanteras separerad från annan trafik.
Ett nytt bagageband ska också komma på plats. Det gamla som funnits sedan flygplatsens invigning 1986 ska bytas ut.
En förstärkning av elnätet görs också av Swedavia som en förberedelse för en framtida elflygssatsning. Här handlar det om en investering i prisklassen 60 miljoner kronor över tid.
– Det pågår förberedelser för en uppgradering av vår inkommande elförsörjning, vår kraftstation, inklusive reservkraft, som ligger ett par år bort. Exakt vilken kapacitet vi ska ha är inte bestämt, men vi ska vara beredda att kunna ta emot mer kraft för laddning av elflyg, säger Gunnar Jonasson.