Skolan ska granska sig själv

Så tänker Region Gotland komma till rätta med problemen efter Skolinspektionens svidande kritik.

Visby2011-07-01 04:00

I våras riktade Skolinspektionen omfattande och svidande kritik mot regionens skolverksamhet, efter att ha genomfört sin regelbundna granskning. Ingen undkom Skolinspektionens pekpinne, vare sig grundskolor, gymnasier eller förskolor. Det fanns brister i alla läger, menade Skolinspektionen och krävde svar från regionen om förbättring.

- Deras kritik kom inte som en nyhet för oss. Vi blev inte tagna på sängen utan visste om problemen, säger Per Olof Sahlberg, tillförordnad skoldirektör.

Per Olof Sahlberg beskriver att skolverksamheten fick en hel del beröm också. Men målen ska nås till 100 procent. Och minsta avvikelse rapporterades.


Kvalitet
- Vi arbetar kontinuerligt med kvalitetsfrågor. Hade vi inte gjort det hade vi haft ännu fler brister och anmärkningar, säger Per Olof Sahlberg.

Skolinspektionen startade granskningen för snart ett år sedan och har efter genomförda granskningar regelbundet lämnat rapporter och beslut. Därför har skolorna kunnat börja direkt med åtgärder.

Men nu när all skolverksamhet har gåtts igenom har Region Gotland lämnat sitt svar till inspektionen om åtgärder och målsättningar. Svaret är på 186 sidor.


Åtgärder
När det gäller bristerna inom förskola och skolbarnomsorg beskrivs ett flertal åtgärder i svaret till Skolinspektionen. En är att man ska fortbilda rektorerna och så ska man ha egna inspektioner.

Där ska man bland annat särskilt granska barngruppernas storlek, behörighet och kompetens.

Hade ni inte koll på det innan?

- Jo, men det finns inga direkta lagstadgade bestämmelser om hur stora barngrupperna får vara i förhållande till lokaler och personaltäthet. Nu vill vi se vår egen verksamhet med granskande ögon. Blir man sedd, så blir man uppmärksam. Inspektionerna kommer att starta direkt efter sommarlovet, säger Per Ola Sahlberg.

När det gäller grundskolan och gymnasieskolan är det också kvalitetsutveckling som tros vara framgångsreceptet. Man kommer också att satsa på rektorernas och förskolechefernas "möjlighet att leda det pedagogiska arbetet" genom fortbildning.


Gemensam dag
Dessutom ska rektorer, tjänstemän och politiker en gång om året ha en gemensam dag då resultat och måluppfyllelse i de olika verksamheterna kommer att vara i fokus. Man har även tagit fram en mall för att bättre kunna kartlägga de elever som riskerar att inte nå skolans mål och därför behöver extra stöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om