Skolans nät är supersegt

Datorerna är A och O för teknikeleverna och deras lärare på Christopher Polhemgymnasiet. Inte undra på att båda parter ilsknat till när skolans nätverk går med snigelfart och saboterar undervisningen.

Kritiska och arga. Vad händer när dom 50 som började i höstas och som ännu inte fått sina datorer också ska försöka koppla upp på nätverket..? undrar Ronja Lilja, Ida Gutenwik och Emma Hanell (till höger).Foto: Robert Gahnfelt

Kritiska och arga. Vad händer när dom 50 som började i höstas och som ännu inte fått sina datorer också ska försöka koppla upp på nätverket..? undrar Ronja Lilja, Ida Gutenwik och Emma Hanell (till höger).Foto: Robert Gahnfelt

Foto: Robert Gahnfelt

Visby2011-11-26 04:00

Det började ju så bra. Dåvarande kommunen, nu regionen, köpte bärbara datorer till alla på Christopher Polhem.

Teknikundervisningen skulle ligga i framkant, eleverna skulle läras upp med programmering, design och arbete med interaktiva medier och de fick bra redskap.

Men sedan blev det stopp.

- Frustrationen är självklart mycket stor, både bland elever och oss lärare, säger Liv Halldén, ämnesansvarig för datautbildningen.

- Och det är både den fasta förbindelsen och den trådlösa som krånglar. Vi har fått bra verktyg för undervisningen, men vi kan inte använda dem, säger hon.


USB blev lösningen
Designeleverna ska till exempel få sina uppgifter av lärarna skickade till sina datorer. Eleverna går hem efter skolans slut och ska hemma, plocka fram och lösa uppgifterna.

Men det går alltså inte. Senast i går tvingades Liv Helldén ge eleverna uppgifterna genom att hon laddade ner dem på ett USB-minne. Detta fick sedan skickas runt bland eleverna så att de kunde föra över läxorna från minnet till sina datorer.

Liv Helldén är också missnöjd med att inte ens lärare som har hög datakompetens är betrodda att lägga in nya program eller uppdateringar.

- I vår värld kommer hela tiden nya versioner av programmen, men vi måste be någon från itt-avdelningen att komma hit och lägga in programmen. Allt det här bromsar undervisningen otroligt mycket.

Ronja Lilja, Ida Gutenwik och Emma Hanell går på designprogrammet och suckar alla tre uppgivet när de berättar om allt strul.

- Dom säger att det beror på att vi delar nätverk med Säve, säger Ida. Först får lasarettet tillgång till nätverket, sedan regionen borta på P18. Kvar blir skolan som får 20 procent av kapaciteten och vi ligger sist på linan.

- Det är inte bara det att det går segt. I bland är man helt utan kontakt.


En in, en annan ut
Ronja Lilja berättar att det inte är ovanligt att man efter en stund, får kontakt med nätverket.

- Men då är det någon annan som åker ur i stället!

Eleverna som började ettan i höstas har fortfarande inte fått sina datorer.

- Hur ska det bli när dom får sina? Då blir vi 50 till som ska dela på nätverket, säger Ronja Lilja.

Emma Gutenwik är också besviken.

- Allt tar ju sån tid! Det här måste gå att fixa. Dom har satt upp en stor mast här men vad hjälpte det..?


Ett jätteproblem
Biträdande rektor Rolf Andersson stämmer in i kritiken och noterar att skolan faktiskt betalar för nätverkstjänsterna till regionens itt-avdelning.

- Det här är ett jätteproblem.

Han säger att svårigheterna har ökat i takt med att allt fler elever skaffar telefoner och läsplattor som också kopplas upp mot nätverket och belastar detta ytterligare.


Problem
- Att det inte fungerar som det ska leder ju till pedagogiska problem.

GA sökte i går chefen för itt-avdelningen som var på semester. Hans ersättare hänvisade till en teknikkoordinator som inte var anträffbar under eftermiddagen.

Ur skolans beskrivning av utbildningen: "Vårt program erbjuder en bred inblick i tekniska områden, såsom programmering, multimedia, produktdesign, bildskapande med hjälp av datorer både i 2D och 3D, TV och film. Utbildningen ger en helhet där studierna i kärnämnena ger en bred bas och karaktärsämnena ger dig kunskaper och färdigheter i modern teknik."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om