"Eleverna ska förstå att de kan mer än de tror"

Gotländska femte- och sjätteklassare har fått skapa sitt egen idealsamhälle online och blivit bedömda av en jury. Vinnaren har nu utsetts i Gotlands första officiella "Skolhackathon i Minecraft".

Terra Nova-eleverna Tilda Karlsson, Måns Lingvall, och Felix Bjellerup fick presentera sin skolklass' koncept på drömstaden "Nova City" inför juryn.

Terra Nova-eleverna Tilda Karlsson, Måns Lingvall, och Felix Bjellerup fick presentera sin skolklass' koncept på drömstaden "Nova City" inför juryn.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2022-11-24 20:05

Det är Ung Företagsamhet (UF) på Gotland som tillsammans med Fenomenalen Science Center i år har arrangerat det första officiella Skolhackathon på ön, där åtta grundskolor fått provköra ett nytt lärokoncept under hösten. Mellanstadieelever får där lösa samhällsutmaningar och rita sitt eget idealsamhälle i datorspelet och plattformen Minecraft.

– Utifrån ett uppdrag om att samhället urbaniseras alltmer, att fler flyttar till städerna, får eleverna bygga sina drömsamhällen. De ska tänka på vad som behövs och hur det hela ska gå till utifrån ett läromedel som består av flera steg där man demokratiskt utser den som gör vad och man pratar om hur samhället ska byggas upp med alla delar som det behöver, förklarar Fia Sjö Svensson, UF-projektledare på Gotland.

Ett av målen är att väcka idéarbetet på en tidig nivå.

– Hela tanken är att komma ner i åldrarna med att arbeta entreprenöriellt och vässa de förmågorna. Vi vill att eleverna tidigt ska träna på att samarbeta, hitta nya lösningar och förstå att de kan mer än de tror, säger Fia Sjö Svensson.

undefined
Fia Sjö Svensson, projektledare vid Ung Företagsamhet på Gotland, säger att Skolhackathon är ett sätt att få barnen att inse att de kan mer än de tror.

Under tisdagen var det tio klasser med totalt 250 elever från skolor både i Visby och landsbygden som presenterade de städer som de under tio veckors tid byggt upp i Minecraft.

Från Fenomenalens sida deltog pedagogen Helen Lydänge.

– Programmering är en del av grundskolans läroplan. Detta har varit ett bra och roligt lärtillfälle, inte bara för eleverna, utan även för lärarna, säger hon.

undefined
Helen Lydänge, pedagog på Fenomenalen, här tillsammans med elever från Terra Novaskolan.

En av klasserna som höll sin presentation var Terra Novaskolans sexor.

– Det började med att vi fick lära oss olika delar om cirkulär ekonomi och andra grejer. Efter det fick vi skissa på hur vårt samhälle skulle se ut och sen börja rita det i Minecraft, berättar eleven Tilda Karlsson.

– Det var viktigt att många personer skulle få plats på liten yta. Ett av målen var också att utsläppen skulle minskas till nästan inga alls, säger klasskamraten Felix Bjellerup.

Skulle man må bra i er drömstad då?

– Vi hann inte riktigt med att få med några vägar, och vi saknade också ett aktivitetshus där det skulle finnas saker att göra, men annars skulle man trivas bra, säger eleven Måns Lingvall.

undefined
Terra Nova-eleverna Tilda Karlsson, Måns Lingvall, och Felix Bjellerup fick presentera sin skolklass' koncept på drömstaden "Nova City" inför juryn.

Den gotländska juryn bestod av representanter från både regionen och näringslivet.

– Vi ser över det visuella intrycket av staden, berättelsen, processen, hur eleverna kommit fram till den samt hur tydliga och genomtänkta lösningar det finns för staden, säger juryledamoten Erik Ersson, som till vardags jobbar med frågor om Internet of Things, IoT, vid Geab.

undefined
Den gotländska juryn bedömde elevernas samhällen i Minecraft. Från vänster bestod juryn av demokratistrateg Jenny Lennhammar från regionen, Fredrik Johansson från utbildnings- och arbetslivsförvaltningen, Erik Ersson från Geab, Per Winberg från TEG och Kalle Risp från Region Gotland.

Gotland är i år en av ett antal pilotregioner i landet som arrangerar Skolhackathon. Den vinnande skolklassen från Gotland får delta i en nationell final i december där de möter skolor från Dalarna, Skaraborg, Stockholm, Västernorrland, Norrbotten och Västerbotten.

undefined
Den vinnande klassen i Stånga skola överraskades med prisutdelning under onsdagen.

Efter tisdagens tävling på Fenomenalen meddelades att den vinnande skolkassen blev Stånga skolas årskurs 5-6. Juryns motivering lydde:

"Det vinnande bidraget har tänkt innovativt och utanför boxen. Samhället försörjer sig själv på samtliga punkter och är jämnt fördelat på stort och smått. Det är hög nivå på helheten och en väl förberedd presentation. Tack vare genomtänkta upplägg och lösningar var det en fröjd att lyssna på. Ni har jobbat strukturerat, reflekterat och följt en tydlig plan från början till slut. Här vill vi bo!"

undefined
Stånga skolas bidrag i Minecraft charmade juryn och bjöd bland annat på ett sopsorteringssystem där invånare slänger sina osorterade sopor på bestämda ställen i staden. Soporna åker sedan genom rör i marken och sorteras efterhand tills de hamnar i rätt utrymme på återvinningen, berättade eleverna.
Skolhackathon

Under två månader får eleverna ett klassuppdrag som består av att bygga en gemensam värld i plattformen Minecraft Education utifrån ett specifikt tema, som i år var urbanisering.

Den 6 december hålls en nationell final med varje UF-regions vinnande klass via Teams.

Minecraft, som utvecklades i Sverige och släpptes 2011, har utsetts till världens populäraste datorspel och används bland annat till att bygga upp nya världar och städer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!