Skolkare riskerar hamna hos Kronofogden

Skolk i gymnasieskolan ökar i landet. Över 100 inrapporteringar kom från Gotland. Studieskulden är ofta den första skulden som kommer in till Kronofogden.

Visby2010-07-07 04:00
Förra läsåret fick över
15 000 personer i Sverige sina studiebidrag indragna på grund av skolk. Den som varit borta mer än 20 procent räknas som en skolkande elev. De flesta som skolkar är killar. Den största andelen skolk finns i Stockholm och Skåne, men Gotland ligger på fjärde plats. Antal gymnasieelever som får studiehjälp, på Gotland, är 2 549 och av dem har 111 fått sitt studiebidrag indraget. Totalt 4,4 procent.
Vad dessa höga siffror beror på vet inte CSN.

Höga siffror
- Vi har gjort beräkningar andelsmässigt och på Gotland är det ju få som studerar på gymnasiet, säger Carl-Johan Stolt, utredare på CSN.
Som replik säger kommunens gymnasiechef Alf Nilsson att CSN-statistiken inte alltid är helt pålitligt.
-  Klart att det är ett problem med skolk. Men Gotlands gymnasier är mycket ordentliga på att rapportera frånvaron. Alla skolor har inte samma rutiner och rapporterar inte alltid in. Men den viktigaste frågan just nu är arbetet med att minska frånvaro och vi jobbar systematiskt med att att kvalitetssäkra närvaro, säger han.

Statistik
Christopher Polhemsgymnasiet tycker inte heller att statistiken från CSN stämmer.
- Drygt 2 procent av våra elever har fått indraget studiebidrag. Vi jobbar med dagliga närvarorapporter där föräldrar tittar in på webbplatser. Men det kräver aktiva föräldrar, säger Rolf Andersson, biträdande rektor på Christofer Polhemgymnasiet. Skolverkets undervisningsråd, Ann Frisell Ellburg, presenterar orsaker till det utbredda skolket.
- Det är pedagogiska, organisatoriska och sociala faktorer i en kombination med hemförhållande, säger hon.

Återkrav
Det kan vara att eleven förstår inte vad lärarna säger, att eleven känner sig dumförklarad, otydlig arbetsfördelning, grupptryck, trakasserier eller ett fallerande närvarosystem.
Hälften av de studerande fått studiebidraget indraget på grund av skolk får ett återkrav från CSN. 20 procent av dessa hamnar hos kronofogden.
-  Det handlar om småbelopp, men leder till betalningsanmärkningar, säger Carl-Johan Stolt
- Jag var inte redo på att så många fall gick till Kronofogden. Jag tänker mest på att det är schyst att jag får pengar. Tror inte att så många vet att det kan bli så stora konsekvenser, säger Gustav Smedberg, elev på Christopher Polhemsgymnasiet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om