Ett par gånger varje år har polisen på Gotland informationsträffar för allmänheten, för att rekrytera nya adepter som vill börja studera på polishögskolan.
- Varje år antas mellan en och fem gotlänningar till utbildningen. Det är bra, fast vi kan bli fler, säger Annelie Nilsson, polis och rekryteringsansvarig på Gotland.
Ypperlig polis
I går kväll var det dags igen. I polishusets entré trängdes över 40 nyfikna i skilda åldrar. Alla med en sak gemensamt, intresset att bli polis.
23-åriga Sofie Thomsson från Fårö har länge funderat på yrket. Efter skolan har hon hunnit med att både jobba på bageri och att resa i tre år. Men nu känner hon att hon kan tänka sig att sätta sig vid skolbänken igen.
- Att jobba som polis låter spännande och kul. I så fall skulle jag vilja jobba med ungdomar, säger hon.
Systern Sara Thomsson är med som stöd. Hon är övertygad om att hennes syster skulle bli en ypperlig polis.
- Du är väldigt rättvis och tycker inte om orättvisor, summerar Sara.
Inte rädd
Under nära en timme informerade Annelie Nilsson och Björn Kraft, gruppchef för närpolisen norr, om hur det är att jobba som polis och framförallt vad man ska tänka på när man söker till polishögskolan.
- Var inte rädd att söka flera gånger. Det är så få platser att alla inte kommer in. Sök igen då, uppmanar Annelie Nilsson.
Omdöme och ansvar är ledord för en polis, berättar Annelie Nilsson.
- Man måste kunna hantera olika situationer och prata med folk. Det tar ett tag att lära sig, men det går. Och inget slår känslan när man kommer ut med sin polisuniform för första gången. Det känns faktiskt inte som att det är på riktigt. Men det är det ju, säger Annelie Nilsson.