Klockan är 02:21 den 25 augusti när en kvinna ringer larmcentralen. Hon hade vaknat av oroväckande ljud från lägenheten ovanför. Det är tumult och i skriken uppfattar hon ordet ”döda”.
När poliser kommer till lägenheten är det en stor blodpöl på hallgolvet och blodstänk på väggarna. De hittar snabbt två skadade personer. 30-åringen, som bor i lägenheten, har knivsår i ryggen och först tror poliserna att han redan är död där han ligger på golvet.
Mannen på golvet är illa däran och förs med ambulans till Visby lasarett där han opereras.
Den andra skadade personen, en 25-åring, har flytt till sovrummet och gömmer sig bakom en garderobsdörr. Polisen tvingas använda elchockvapen för att få ut honom. Även han är skadad och förs till lasarettet.
I lägenheten finns ytterligare två personer – en ung kvinna som är vittne till det brutala händelsen och en 22-årig man som snabbt misstänks för mordförsök på 30-åringen. Det är kvinnan som har släppt in de misstänkta i lägenheten.
22-åringen grips och förs till polisstationen.
Till en början misstänks alla tre männen för inblandning. Men efter tre dagar begär åklagaren 25-åringen och 22-åringen häktade. 30-åringen är då fortsatt misstänkt för grov misshandel, men misstankarna mot honom avskrivs sedan. Detta är något som försvararna senare riktar skarp kritik mot.
I veckan hölls rättegången mot de båda männen i 20-årsåldern. Tingsrätten hade extra säkerhetskontroll för alla närvarande och 30-åringen befann sig inte på plats, utan deltog via videolänk.
Under rättegången var det flera personer som vittnade – grannar, poliser och inte minst huvudvittnet, den kvinna som befann sig i lägenheten.
Under utredningens gång har det framkommit att det funnits en dispyt mellan 30-åringen och 25-åringen. Under en tidigare konflikt om pengar ska 25-åringen ha skickat ett hotfullt meddelande till 30-åringen.
De inblandade ska även ha gjort drogaffärer, men enligt dem finns det ingen nuvarande konflikt.
Det var när 30-åringen kom hem efter en krogkväll som de båda misstänkta männen befann sig i hans hem. Enligt det kvinnliga vittnet var de där enbart för att hjälpa kvinnan att hämta fyra stora påsar med hennes tillhörigheter.
Men 30-åringen reagerade kraftigt på att männen var i hans lägenhet. Det såg ut som att någon hade rotat igenom lådor och skåp i hans hem. Han blev arg, enligt åklagaren, och hämtade det som han själv kallar för ”sin Rambokniv”, en slaktkniv, från sovrummet.
– Han ville skrämma i väg dem för att de hade helt enkelt inte i hans lägenhet att göra, sa åklagare Susanne Wihlborg, åklagare, under rättegången.
Men männen lämnade inte och fullt slagsmål utbröt. Åklagare Susanne Wihlborg kallade det hela för ”sju minuter då han slogs för sitt liv.”
30-åringen fick två knivhugg i ryggen och 25-åringen fick sin näsa krossad samt ytliga skärsår. Men när det gäller vem som har utdelat knivhuggen går åsikterna isär. Åklagaren pekade ut 22-åringen som den som huggit mannen medan 25-åringen slogs med offret.
Men båda är åtalade för samma sak, vilket alltså är försök till mord.
– De hade nog ingen brottsplan i åtanke när de gick till lägenheten, men när situationen uppstår så agerar de båda i samförstånd. Jag menar att de tillsammans försökt döda målsägande, sa åklagare Susanne Wihlborg i sin slutplädering och yrkade på att de båda ska dömas till fängelse i sju till åtta år.
Försvararna till de båda misstänkta motsatte sig åtalet. 22-åringens advokat Margaretha Dufvenmark menade att det hela bara bygger på målsägandes egna teorier. Hon menade att han själv skulle kunna ha orsakat knivhuggen på ryggen. Att det var han som hämtade kniven för att gå till attack.
Både Margaretha Dufvenmark och 25-åringens advokat Annika Nisser riktade skarp kritik mot att åklagaren har gjort en ensidig utredning och alldeles för snabbt avskrivit 30-åringen som brottsmisstänkt.
– Det enda som finns är två sårskador på X och att min klient har varit på platsen. Men det räcker inte. Det här är alldeles för allvarliga anklagelser för att det ska kunna ligga till grund, sa Margaretha Dufvenmark.
Annika Nisser menade att hennes klient, som bland annat fått näsan bruten av ett slag, själv var ett offer.
– Åklagaren har bestämt redan från början vem som varit målsägande. Men nu är det väldigt viktigt att domstolen kollar på detta objektivt, sa hon.
Alla tre inblandade misstänktes även för narkotikabrott i samband med händelsen. 30-åringen var påverkad och har fått ett strafföreläggande för ringa narkotikabrott och de andra två misstänks för narkotikabrott, efter att polisen hittat kokain.
När rättegången avslutades begärde försvararna att de båda misstänkta, som suttit häktade i tre och en halv månad, skulle släppas på fri fot. Tingsrätten trotsade åklagarens begäran om att de skulle fortsätta vara inlåsta och beslutade att både 22-åringen och 25-åringen skulle släppas i väntan på dom, som kommer den 19 december.