En nyligen monterad neonskylt på Stora torget i Visby tillhörande restaurang Lulu poké och sushi bar, tidigare Rosengården, har väckt kritik i sociala medier. Regionen har fått in flera synpunkter, och på en av dem svarar man att neonskylten inte har beviljats något bygglov.
Sedan den 27 maj finns ett tillsynsärende där ägaren till restaurangen har fått information om att ett ärende gällande eventuell olovlig åtgärd utreds.
Restaurangens ägare, Andreas Younan, skriver i ett sms till Helagotland att han har en dialog med bygglovsenheten hos Region Gotland. Han förklarar den uteblivna bygglovsansökan som ett misstag.
”Vi försöker såklart hitta en bra lösning tillsammans, men eftersom Visby inte är som andra platser i Sverige där det inte krävs bygglov för skyltning så har det blivit en miss. Nu är ansökan inskickad till regionen.”
Region Gotland presenterar på sin hemsida flera dokument med planer, riktlinjer och regler för bygglov på Gotland och specifika bygglovsregler kopplade till världsarvet. I Region Gotlands skyltprogram, "Vackrare gaturum i Hansestaden Visby", från 1997 står att läsa:
”Visby innerstad med sin välbevarade ålderdomliga bebyggelse och medeltida gatunät kräver att skyltar utformas med omsorg och omdöme. Skyltar ska samverka med byggnaderna och gatumiljön samt anordnas så att de inte dominerar stadsbilden.”
Vidare står det:
”Skylt ska anpassas till stadsbilden och ska till form vara prydlig och lämpad för den plats den är avsedd. Särskild hänsyn ska tas till byggnadens historia och arkitektoniska värde. Den kulturhistoriskt värdefulla miljön får inte förvanskas med olämplig skyltning".
I sociala medier debatteras fler skyltar och många frågar sig vad som är tillåtet. Restaurang Strandhäxan har en skylt i neon, som inte heller den har något beviljat bygglov. Detsamma gäller för Fogelbergs lägenhetshotell som har en flagga över Mellangatan, som inte har något beviljat bygglov. Inga tillsynsärenden finns i nuläget kopplade till dessa.
Förra sommaren utreddes ett ärende vid det gamla Hamnplan 5-huset i Visby hamn där man satt upp reklamvepor på fassaden. Samhällsbyggnadsförvaltningen och länsstyrelsen beslutade att reklamen skulle tas ned med hot om vite om den satt kvar. Ärendet överklagades flera gånger och ligger nu hos Mark-och miljödomstolen.