Från årsskiftet har det varit obligatoriskt för alla hushåll att sortera ut sitt matavfall och inte slänga det i restavfallet, enligt regelverk från EU. Men trots det så förekommer det fortsatt. I ett försök att råda bot på detta har Region Gotland och Gotlandshem startat en informationskampanj i ett av miljörummen på Baldersgatan.
– Det är en nationell kampanj som menar på att man inte behöver göra källsortering svårare än det faktiskt är, säger Ingalill Gerber Lindgren, avfallsutvecklare på Region Gotland.
Samma satsning har tidigare gjorts i kvarteret Bogen 2 och den innebär att skyltar har satts upp både på och i miljörummet som kommunicerar just ”Gör det inte svårare än vad det är”. Samtidigt har också miljörummet gjorts mer inbjudande och på Baldersgatan gjordes en uppfräschning. Det saknades även belysning vilket kan ha varit orsaken till att många sopor var slängda precis innanför dörren, snarare än i kärlen. Det problemet löstes med en solcell på taket och lysrör i boden.
– Information till de boende har varit huvudsaken, säger Ellen Ejnarsson, affärsutvecklare inom hållbarhet på Gotlandshem.
För förutom skyltarna i miljörummet så har boende fått information om källsortering, det ska även delas ut trattar för att förenkla hanteringen av matfett, för att undvika att det hamnar i avloppsröret.
– Ingen fettklump i Visby, säger Ingalill Gerber Lindgren och skrattar.
Tidigare har det förekommit mycket osorterade sopor i miljörummen, något som bovärdarna då får ta hand om.
– Det försvinner bara inte, utan det är någon som får sortera, säger Ingalill Gerber Lindgren.
Johan Thun, bovärdschef på GotlandsHem, tillägger:
– Två till tre gånger i veckan sorterar bovärdarna här, och det är ett par timmar varje gång. Det är väldigt onödig tid som går åt till det. Tid som istället kan läggas på övriga arbetsuppgifter.
Under lanseringen passerar Björn Broman, en boende i kvarteret, och piper in i miljörummet för att slänga skräp.
– Jag flyttade hit från Mästerby i januari. Jag tycker det är lyxigt med återvinningsrum, tidigare har jag samlat allt i källaren och kört till tippen, men nu tar jag det på väg till bilen istället, säger han.
Han redogör för vilka sopor han sorterat och med dagens slängda batterier verkar han ha avverkat samtliga kärl i miljörummet.