SLUTRAPPORT: Så mycket kostade kryssningskajen

Kryssningskajen i Visby kostade 40 miljoner mer än planerat. Det visar den slutrapport som tekniska nämnden väntas godkänna på sitt sammanträde nästa vecka.

Kryssningskajen kostade totalt 304 miljoner kronor att bygga.

Kryssningskajen kostade totalt 304 miljoner kronor att bygga.

Foto: Dennis Pettersson/Arkiv

Visby2020-05-08 14:32

Redan 2014 inleddes projektet med att bygga en kryssningskaj i Visby, och i februari 2016 togs det första spadtaget. Budgeten för att bygga kajen, inklusive indexuppräkningar, låg inledningsvis på 264,4 miljoner kronor, och projektet finansierades genom ett nyttjanderättsavtal med Copenhagen Malmö Port AB, CMP, som driver kajen. Det innebär att regionen betalade själva bygget, men att CMP årligen betalar hyra för kajen, vilket gör att de gotländska skattebetalarna eller regionala verksamheter inte påverkas. 

Nu har slutrapporten för bygget av kryssningskajen sammanställts, och slutnotan landade på 304,4 miljoner kronor, vilket alltså är 40 miljoner mer än den ursprungliga budgeten. I rapporten förklaras merkostnaderna med att en arbetsplattform med maskinutrustning förliste på grund av hårt väder i augusti 2016. "Detta medförde omfattande nyanskaffningar av arbetsmaterial samt återställanden av färdiga bottenarbeten vilket blev ett mycket krävande arbete på flera sätt under stormiga vintermånader", skriver teknikförvaltningen i ett pressmeddelande.

Trots att kajen blev dyrare än väntat konstaterar förvaltningen att det sammantaget byggts en "högkvalitativ kryssningskaj", och man hyllar även samarbetet mellan regionen och Copenhagen Malmö Port.

– För Gotland har det varit ett mycket viktigt projekt genom ett synnerligen gott samarbete med Copenhagen Malmö Port AB. Vi har under ett antal år sett allt färre fartyg anlöpa Visby då de blivit för stora för att få plats i hamnen. Med den nya kajen möjliggör vi för så gott som alla storlekar på kryssningsfartyg att angöra Visby, vilket är en förutsättning för en fortsatt utveckling av den Gotländska kryssningsverksamheten, säger Patric Ramberg, teknisk direktör, i pressmeddelandet.

Även från CMP:s sida är man nöjda med projektet och slutresultatet.

– För CMP har detta varit ett spännande projekt där dialogen hela tiden har varit konstruktiv från signering och första spadtaget till invigningen för två år sedan. Ett fint samarbete som också har förstärkts sedan kajen togs i drift. Vi ser fram emot det fortsatta arbetet tillsammans med Region Gotland, säger CMP:s terminalchef Henrik Ahlqvist.

Tjänstemännen på teknikförvaltningen föreslår att tekniska nämnden under sitt sammanträde på tisdag godkänner slutrapporten samt överlämnar den till fullmäktige för beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om