Om en sak är valstugearbetarna överens, oavsett parti: Det är mest ungdomar som kommer och ställer frågor.
Detta har visserligen ofta skett som en del av skolarbetet, men det gör inte det mindre populärt i de små stugorna på Östercentrum.
– De här grupperna med ungdomar är det roligaste! De kommer förberedda med väldigt bra frågor, tycker Vänsterpartiets Janne Svensson.
Flera av eleverna verkar också uppskatta samtalen – även om de råkar vara en del av undervisningen.
– Vi har ändå kommit överens om frågorna tillsammans, vi har fokuserat på varje partis hjärtefrågor, berättar Elsa Söderstrand.
I övrigt är Janne Svensson inte lika positiv till valrörelsen i stort:
– Annars tycker jag det politiska livet är lite kaotiskt just nu, alla försöker bjuda över varandra.
Vilka är de lokala frågorna som engagerar?
– Vinster i välfärden, äldre, vården. En sak till är invandringen, där jag tycker att debatten hamnat helt fel, när vi behöver i princip alla som kommer hit för att ro runt det här samhället, svarar vänsterns representant.
Han nämner dock ett ämne till – som gör det tydligt att det lokala inte alltid är gotlänningarnas fokus:
– Många vill prata om abort och kvinnans rätt till sin kropp. Det hänger väl troligen ihop med det som har hänt i USA, inom Högsta Domstolen där.
Samtidigt kan vi konstatera att samtalen skiftar, beroende på vilket parti man går till, apropå det där med "hjärtefrågor".
Monica Westfält-Nilsson gör sin tredje valrörelse för Moderaterna – och hon listar helt andra samtalsteman:
– Energi och hur man ska klara hushållsekonomin, det engagerar. Sedan har vi fått många frågor om SD, så är det ju, där har vi en stor vattendelare.
Hur skiljer sig det här valet från dina tidigare?
– Förra gången var det många personfrågor, saker som inte alls hade med valet att göra, nu är det mer fokus på politiken tycker jag. Inom partiet tycker jag vi gör vårt bästa val hittills, vi kampanjar mycket och har väldigt kul, svarar Monica Westfält-Nilsson.
Mittemellan M och V finns C, även när det gäller placeringen på Öster. Innanför luckan hos Centerpartiet står regionrådet Eva Ahlin. Så här summerar hon läget vid stugorna:
– Det har varit jättemycket folk, som stannar, pratar... och är oroliga.
Vad handlar den oron om?
– Om valresultatet och vart världen är på väg. Vi har den politiska glidningen i Sverige, vi har kriget, pandemin och prisökningar. Allt det där spelar nog in.
Får ni några utpräglat lokala frågor?
– Ja, om till exempel bostadssituationen. Och vården, men då handlar det även om staten, alltså vem som egentligen bör styra över vården och så, svarar Eva Ahlin.
Flera av de närvarande nämner även en osäkerhet bland väljarna – vilket stämmer väl med opinionsundersökningarna inför valet.
En av dem som besökte de små stugorna, medan GT var där, är Eivor Götherström.
– Jag har inte bestämt mig än, det är inget parti som riktigt motsvarar min förväntningar, säger hon.
Med valarbetarna pratade Eivor Götherström mest om partiernas annonsering inför valet:
– Det finns en brist på språkkänsla, det har jag sett i flera annonser. Man behandlar inte språket rätt.
Så går tongångarna på Öster. Snart är det dags att gå till urnorna.
– På söndag kommer vi stå utanför vallokalerna i stället. Men försiktigt, inte med en massa reklam, det får man inte. Då ska vi i princip bara dela ut valsedlar, berättar Moderaternas Mariette Nicander.