Små skillnader i partiernas syn på skolan

Bakgrunden till att Lärarförbundet kallade till debatt om skolan, på restaurang Hwitstjärna i Visby, är att Lärarförbundet anser att skolfrågan blir allt viktigare för väljarna och att hälften ännu inte har bestämt vilket parti som har den bästa skolpolitiken.

Valdebatt. Luis Barnes, ordförande i Lärarförbundet, Gotland, vid den valdebatt som Lärarförbundet kallat till på onsdagskvällen i Visby. Till höger sitter Carina Flodman Andersson (V).

Valdebatt. Luis Barnes, ordförande i Lärarförbundet, Gotland, vid den valdebatt som Lärarförbundet kallat till på onsdagskvällen i Visby. Till höger sitter Carina Flodman Andersson (V).

Foto: Ulf Glimfalk

Visby2010-09-02 04:00
Debatten handlade om den gotländska skolans framtid. Det kom sex åhörare för att lyssna på åtta politiker och två representanter från Lärarförbundet.
När representanterna för de olika partierna fick presentera vad just deras parti vill satsa på när det gäller skolan, var det mycket lika. Man vill kvalitetssäkra skolan, ha en skola som öppnar upp för vidareutbildning, tidiga insatser för barn med särskilda behov, se till att det finns resurser till lärarna, kompetensutveckla lärarna, ha ett brett utbud och behålla kvalitén, mindre barngrupper i förskolan och satsa på fritids.
Luis Barnes, ordförande i Lärarförbundet försökte provocera genom att påpeka att budskapen var ganska lika och Meit Fohlin (S) sammanfattade situationen ganska bra genom att förklara:
- Det är otroligt förenande att tala om skola och barn och det är kanske därför som vi verkar så eniga när vi talar om vad vi vill göra för skolan. Men det skiljer sig mer när det gäller hur vi vill göra det.
Lena Celion (M) tryckte på att det är viktigt med föräldrarnas valfrihet.
Meit Fohlin kontrade med att vårdnadsbidraget, som var ämnat till att öka valmöjligheten, I stället tar pengar från barnomsorgen.
- Föräldrars valfrihet gagnar inte barnens rätt som går före, sa Meit Fohlin.
Lena Celion talade om hur vårdnadsbidraget används och att det bara är sju pappor av 40 som tar ut bidraget.
Meit Fohlin undrade om man ska hurra eller gråta över den statistiken.
- Det visar bara att det i ännu mera utsträckning är kvinnor som stannar hemma, sa Meit Fohlin.
Brittis Bentzler (V) förklarade att hennes parti är emot friskolorna som gör att den offentliga skolan får mindre resurser.
- Friskolor ska inte kunna plocka ut vinster som hamnar i privata fickor, sa Brittis Bentzler.
Erik Martell (S) instämde och sa att hans parti sagt nej till alla ansökningar från friskolor som vill starta på Gotland. Nu är det en friskola i Fårösund som diskuteras i barn- och utbildningsnämnden.
Johan Malmros (FP) påpekade att det är viktigt att inte alla elever ska stöpas i samma form, med adress till de rödgröna.
- En del vill inte plugga på högskolan - en del vill bli murare och svetsare, sa Malmros.
Erik Martell sa att de borgerliga inte vill att så många ska gå på universitet och högskolor.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om