- Teamet blir upplöst efter midsommar, konstaterar Thomas Karte som är ny chef för verksamhetsområdet medicinska specialiteter.
Han berättar att alla berörda patienter ska få ett personligt samtal från Thomas Widén, som är projektledare för satsningen.
-Jag är tillbaka på ruta ett hos vårdcentralen och försäkringskassan. Det känns hopplöst att inte få hjälp, säger Elaine Ekedahl, 52 år, från Visby.
I tisdags fick hon besked att hennes torsdagstid på smärtkliniken ställts in. Hon är en av smärtrehabteamets cirka 80 inskrivna patienter.
Bara de som redan är bedömda får slutföra sin pågående behandling vid kliniken och inga remisser för nya patienter tas emot.
Ändrat uppdrag
- Redan bokade möten ska genomföras och för de allra svårast sjuka behövs ytterligare specialistkontakt, förklarar Thomas Kart.
Redan ett halvår efter start har smärtrehabteamet nått smärtgränsen.
I planeringen bedömdes att 30-40 patienter om året skulle kunna tas om hand. Sjukvårdsledningen har därför beslutat att organisera om verksamhetens uppdrag och organisation.
- Det är fråga om ett förändrat uppdrag för teamet med läkare, psykolog, sjusköterska och arbetsterapeut, säger sjukvårdschefen Anders Sylvan.
Elaine Ekedahl berättar hur hon blivit utredd och bedömd på Visby lasarett och vid Karolinska i Stockholm, men att varken terapi eller andra insatser har hjälp henne.
- Patienter med långvarig smärta är en grupp som farit illa under lång tid och det finns ett uppdämt behov av hjälp. Smärtteamets arbetssätt behöver förbättras och få nya arbetsformer, förklarar Thomas Karte.