Här blåste det mest på Gotland

Under natten till måndagen tilltog vinden rejält över Gotland. Mest stormade det i Fårösund. I Visby hamn välte flera segelbåtar i de hårda vindarna.

I Visby hamn fick kryssningskajen bekänna färg när det blåste som mest under måndagen.

I Visby hamn fick kryssningskajen bekänna färg när det blåste som mest under måndagen.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2022-01-17 10:19

Sent på söndagskvällen drog det djupa lågtrycket in över Gotland från nordväst. Vid klockan 05 på måndagsnatten uppmättes en medelvind på 22 meter per sekund i Fårösund, samtidigt som byarna nådde 29 meter per sekund. Det klassas som storm när vindstyrkorna når mellan 25 och 32 meter per sekund.

På Östergarnslandet och på Hoburg uppmättes vindbyar på 25 meter per sekund.

Riktigt lika mycket blåste det inte i Visby, där nådde byarna som mest 24 meter per sekund. Men det räckte för att det hårda vädret skulle ställa till det i Visby hamn. Där blåste bland annat flera vinterförvarade segelbåtar omkull.

De hårda vindarna gör att SMHI utfärdat gul varning över ön.

Även träd har fallit på flera håll. På väg 651, mellan Bro bär och grönt och Väskinde kyrka, har fallna träd gjort att vägen är helt avstängd. Trafikverket bedömer att trafiken kommer att påverkas fram till klockan två på eftermiddagen. Några fler exempel på vägar som drabbats av träd över vägen är väg 702, mellan Vinor och Skär på Fårö, väg 562 vid Skogs i Mästerby och väg 596 mellan Högbro och Unsarve i Halla. Där ska dock trafiken rulla igen, enligt Trafikverket.

Vid 10-tiden på måndagen var omkring 1 100 hushåll utan el. Geab beräknar att samtliga kunder ska ha fått elen tillbaka klockan 13.30.

Bilarna vid Kruttornet fick det extra blött i stormen.
Bilarna vid Kruttornet fick det extra blött i stormen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!