Turerna – och konflikterna – kring Snäcks camping har varit många de senaste 20 åren. I våras sålde regionen till slut marken till Korpklinten AB. Bakom bolaget står Klas Nåbo från Varberg, Jens Hjelte från Stockholm samt Toftabördige Carl Ewald, som redan driver Surflogiet i Tofta.
De nya ägarna vill se framåt, inte bakåt. Men deras nyligen inlämnade bygglovsansökan kan väcka liknande frågor som tidigare ställts kring området.
Pigge Werkelins bolag, som verkade på platsen tidigare, hade de omtalade villavagnarna. En av flera dåtida konflikter gällde dessa vagnar – och huruvida de snarare var stugor, eftersom det till exempel fanns avlopp indraget.
Korpklinten AB vill i stället ställa upp tält nära stranden. Där blir frågan om det handlar om just tält eller inte? På skisserna är de täckta av tältduk, men inuti finns både golv, bekväma möbler – och toalett.
– Vi tror de kommer uppfattas som lyxigare tält, inte stugor. Men det finns ingen definition av tält, så det blir en tolkningsfråga, säger Jens Hjelte, som står bakom ansökan.
Att dessa boenden ser ut som de gör har flera skäl:
– På Surflogiet står de så kallade glampingtälten i trädlinjen, men på Snäck finns inga träd som skyddar, så krävs en rejäl konstruktion. Vi vill också att gästerna har det bekvämt, för att kunna erbjuda detta boende under hela säsongen. Det är inte typiskt att ha en toalett i ett tält, men det ger mer komfort och vi slipper bygga ett tillfälligt servicehus vid stranden.
Det finns också en väsentlig skillnad i förutsättningarna, jämfört med "villavagnsperioden", påpekar Jens Hjelte:
– Numera finns det ju en detaljplan på plats. Den har vi också sett till att följa till punkt och pricka, säger han.
Det sökta säsongsbygglovet gäller april till och med september under en femårsperiod. Det ska inte heller vara några problem att flytta på tälten under lågsäsong.
– Nej, de lyfts bort i sin helhet med en lastmaskin.
Dessutom verkar det finnas en del flexibilitet i de nya ägarnas planer. Om detta bygglov avslås hittar de på något annat. Modellen för tältcamping var ändå tänkt att förändras under åren.
– På sikt kommer vi att återställa hela det tidigare området för villavagnar till en mer naturlig strandäng, som det var från början. Med hänsyn till det kommer tälten att placeras om.
Jens Hjelte säger sig vara mer orolig över besökarnas bedömning än över tjänstemännens.
– Vi funderar mer över hur de som inte betalar för boende ska uppleva området. Snäck är ju en plats för rekreation, som är välkomnande för alla. Så vill vi att det ska förbli, säger han.
Den inställningen präglar också en annan del av Korpklintens planer, som kommit betydligt längre, nämligen trähusbyn. Denna ska byggas något längre från havet och blir ett "hållbart semesterboende som gör minimalt avtryck i naturen", enligt beskrivningen.
– Vi exploaterar inte på ytan maximalt, det ska finnas stigar och skog kvar.
Stugbyn byggs för uthyrning, men säljs till en bostadsrättförening som sedan hyr ut. Det finns redan intressenter och Jens Hjelte tror att försäljningsstarten sker kring jul. Planen är att börja bygga i vår, men semesterboende i stugorna lär bli aktuellt först 2022.
Det finns även planer på ett eller flera hotell inom området. Med det kommer längre fram.
– Det är en fin plats och vi vill känna oss fram, inte utveckla allt på en gång, säger Jens Hjelte.