Det är Visby centrum som står bakom projektet här på ön tillsammans med flera lokala aktörer som sponsrat med byggmaterial. Bland aktörerna är Järn AB Södertorg/Snicken, Sweprod Graphics och iVisby – samt eleverna på Byggprogrammet på Wisbygymnasiet som utfört själva arbetet.
Resultatet blev en liten bod som i slutet av november ställdes upp vid cykelparkeringen strax utanför Österport i Visby. Några veckor senare kan Magnus Olsson och hans kollegor konstatera att initiativet hittills tagits emot väl.
– Det var mer i början när den var ny men jag upplever att folk fortfarande upptäcker boden och det är en bra balans på vad som kommer in, säger han.
Världens första wall of kindness såg dagens ljus i Iran 2015, en tid då många iranier hade det kämpigt med privatekonomin. Tanken var enkel: Genom att sätta upp klädhängare i offentliga miljöer kan den som vill skänka gamla vinterkläder till någon som behöver dem bättre.
Konceptet har spridit sig som en löpeld över världen sedan dess, och under fredagskvällen var det dags för invigning i Visby.
På vissa andra håll, och som namnet på projektet antyder, har man satt upp mer av en vägg, där folk kan hänga ifrån sig kläder (jackor framförallt). I Visby valde man att satsa på en mer robust konstruktion.
– Det har varit viktigt med ett tak och att man kan gå in. Så vår är lite mer avancerad vilket jag tror har varit klokt, säger Magnus Olsson.
Däremot är den knappast vindisolerad, konstaterar han. Det skulle motverka skydd mot eventuella vinterstormar.
– Jag vet inte vad kyla och lite vind gör med kläder och skor men jag tror i alla fall att det är bästa möjliga lösning, säger Magnus Olsson.
Men det viktigaste är ändå att den nya ”väggen” i Visby hitintills har fått vara ifred. För det kan ju tänkas att det finns risk för viss skadegörelse.
– Men det har visat sig fungera bra på de flesta håll, vad vi känner till. Än så länge har vi inte haft någon skadegörelse. Det bästa är att det är ruljans på kläderna som lämnas in.
Visby centrum svarar för underhållet av boden. Utöver tillsyn flera gånger varje dag, ser man ständigt över vilka kläder som kommer in.
– Mycket är helt och rent, det som inte är det plockar vi bort. På så sätt har vi bra koll, säger Magnus Olsson.