Det var i måndags som Sture och Ethel Grönblad från Skövde åkte på Gotlandskryssning med Viking Line. Och enligt Sture Grönblad var färjan full av förväntansfulla pensionärer som skulle uppleva ett par härliga timmar i ett vintervackert Visby. Underhållning, dans och julbord stod på schemat.
– Men vi har varit på ön förr och åkte inte med på något organiserat. Så vi skulle äta lunch på stan, promenera och njuta. Problemen började direkt när vi klev av båten. Det var knaggligt, isigt och inte sandat. Jag är 81 och min fru 83 och vi fick hålla i varandra och knalla så gott vi kunde, säger Sture Grönblad.
Paret styrde kosan mot domkyrkan, men det som skulle bli en underbar promenad förbyttes till fyra timmar svordomar.
– Gatorna var ok på grund av trafiken, men inte trottoarerna. De var inte plogade eller sandade och man hade låtit folk trampa ner snön. När det först smälter och sen fryser blir det ojämnt och jättehalt. Vi var tvungna att hela tiden se var vi satte fötterna och Ethel fick ont av att gå på det ojämna underlaget.
Det är inte bara paret Grönblad som är upprörda över snöröjningen. Många läsare har hört av sig till GT och larmat om oskottade busshållplatser och osandade, glashala vägar. Halkbekämpningen beskrivs som undermålig och en direkt livsfara.
– Vi har jobbat dygnet runt i en vecka och vill vara så bra som möjligt. Men vi hinner inte vara överallt. I första skedet börjar man med viktiga vägar, genomfartsleder, gång- och cykelbanor och samhällsviktiga funktioner som lasarettet. Sen plogar vi allteftersom och gör allt för att garantera säkerheten, säger Isak Malm vid Teknikförvaltningen på Region Gotland.
Hur kan det bli så här varje år?
– När det faller så mycket snö under så många timmar i sträck blir det problem. Vi gjorde vad vi kunde, men man hinner inte få bort allt. Normalt väntar man tills nederbörden avtar och plogar först och sandar sen. Men i det här fallet var vi tvungna att ge oss ut under snöfallet och ploga för att ge vägarna konturer så bilisterna kunde se. Annars gör vi det aldrig. Det är tråkigt att Grönblads upplevde Visby som de gjorde, men det är svårt med kullerstenar och gränder och vi rekommenderar broddar och att alla är rädda om varandra. Mest synd tycker jag om funktionsnedsatta som behöver rullatorer och rullstolar.
För Sture och Ethel innebar halkan att de höll på att ge upp halvvägs till kyrkan eftersom Hästbacken var förskräcklig.
– Till slut bestämde vi oss för att gå mitt i gatan och att bilarna fick ta hänsyn. Men vi hade ju tänkt titta i skyltfönster och julshoppa till barn och barnbarn. Vi var inte inne i en enda butik. Så där gick näringslivet miste om våra pengar, säger han.
Vad blev det av besöket?
– Domkyrkan och lunch på högskolan. Vi handlade ingenting. Så jag skrev till regionstyrelsen och klagade. För det var väldigt förvånande att det inte var sandat. I Skövde kommer grusbilen direkt, säger Sture Grönblad.
Hur ser du på Visby som juldestination?
– Vi kommer varna alla vi träffar för att man riskerar sin hälsa i Visby på vintern. Man har skörare benstomme när man är äldre och i fyra timmar fick vi vakta varenda steg. Det var inget nöje överhuvudtaget, bara jobbigt och besvärligt. Det konstiga är att Gotland har egna äldre. Bryr man sig inte om dem alls?