Som ett jävla solsken – pjäs om Ester Blenda

Journalisten Ester Blenda Nordström levde ett spännande liv. Pjäsen "Som ett jävla solsken" berättar i ord och ton om henne och människor i hennes närhet.

Anna-Lena Hemström under repetitionerna av pjäsen "Som ett jävla solsken".

Anna-Lena Hemström under repetitionerna av pjäsen "Som ett jävla solsken".

Foto: Ida Åkesson

Visby2019-11-07 11:00

Ester Blenda Nordström var en av Sveriges första kvinnliga journalister. Hon har kallats för Sveriges första undersökande reporter och skrev också flera böcker, bland annat om sin tid som wallraffande piga. Pjäsen "Som ett jävla solsken" handlar om Ester Blenda Nordström och är specialskriven för skådespelaren Anna-Lena Hemström. Med på scenen finns även musikern Bengt "Mulle" Holmqvist som också tonsatt manuset. 

– Det är en actionfylld timme där jag gestaltar Ester Blenda Nordström och människor runt om henne, till exempel Carin Waern Frisell, som hon hade en kärleksrelation med. Pjäsen innehåller både komik och svärta, säger Anna-Lena Hemström och fortsätter:

– Det är jättekul. Jag får göra alla roller och sjunga fantastiska låtar. 

Det är dramatikern Lotta Grut som skrivit pjäsen fritt efter biografin "Ett jävla solsken" av författaren Fatima Bremmer. Boken gav henne Augustpriset i fackboksklassen år 2017. För regin står Karin Kickan Holmberg, till vardags regissör vid Unga Roma och Länsteatern. I augusti var det premiär och responsen har varit bra.

– Det har varit över förväntan, det är väldigt roligt, säger Anna-Lena Hemström som också berättar att det är mest kvinnor i publiken, även om det brukar finnas en och annan man. 

– Och folk är intresserade av de här kvinnorna. Innan föreställningen brukar jag fråga publiken om de har läst boken om Ester Blenda och de flesta har gjort det. Har de inte det brukar de, efter föreställningen, säga att de ska läsa den.

Ester Blenda Nordström levde ett minst sagt ovanligt liv för en kvinna i början av 1900-talet. Inte bara för att hon arbetade som journalist men också, bland mycket annat, för att hon körde motorcykel, levde som nomadlärare hos samerna och gjorde långa resor till exempelvis USA, Sibirien och Argentina. Hon är en del av kvinnohistorien, något som feministen Anna-Lena Hemström tycker att det är viktigt att sprida kunskap om.

– Kvinnor kan. Ester Blenda var idérik och hade modet och styrkan att fullfölja sina projekt, trots att hon hade det svårt och jobbade i motvind, säger Anna-Lena Hemström.

Varför var Ester Blenda Nordström så speciell?

– Hon förnyade journalistskrået och hon skrev så modernt. Hon var banbrytande, hoppade på det mesta och hon var också en fantastisk författare med ett vackert, poetiskt språk. Och så var det hennes svärta såklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!