På flygplatsen i Visby har det rests som aldrig förr i sommar. En nästan elva-procentig ökning på antalet resenärer är sommarens resultat, med 181 503 resenärer mellan vecka 22 och 34. Flygplatschefen Gunnar Jonasson:
– Det har flutit på väldigt bra. Vi har haft fler passagerare, fler avgångar och fler destinationer än i fjol. Vi har också haft historiens mest trafikerade helg, då Island games-veckans avreselördag kolliderade med Almedalsveckans ankomstsöndag. En stor del av uppgången kan kopplas dit, men absolut inte allt, utan det har ökat under samtliga veckor i sommar.
Den stora ökningen kommer från Stockholmstrafiken, Arlanda och Bromma, men även den nya Östersundslinjen. Sammanlagt är det ungefär 18 000 fler som rest i sommar, mot i fjol.
Fler än någonsin valde också att åka med Fåröfärjan under juli månad. 111 105 fordon transporterades på Fårösundsleden, det är 5 795 fler fordon än samma månad förra året.
På kiosken i Broa på Fårö har Jakob Wester lyft sin omsättning med 20 procent i sommar. Det är inte fler kunder som är anledningen till det, utan att kunderna i snitt spenderat mer pengar, säger han.
– Folk stannar till och äter i lugn och ro, en liten bit mat och dessutom en glass till efterrätt.
Att det i sommar har körts tre färjor mellan Fårösund och Fårö menar han är klart positivt. Det har inte varit några långa köer förutom vid de stora konserterna.
– Men min verksamhet har inte påverkats negativt av det. Tvärtom. Allt fler inser att kortare köer gör så att man kan sitta ner och ta en kopp kaffe och sedan bara taxa ut på färjan, eftersom den ligger kvar med bommen öppen. Väldigt smart gjort av Trafikverket, måste jag säga.
– Men gaspedalsreflexen sitter kvar hos många, att man gasar på trots att det inte är någon kö. Det är nog en beteendeförändring som kommer ta två-tre år, säger Jakob Wester.
Även Destination Gotland redovisar en uppgång i antalet resenärer. Under veckorna 22 till 33 reste 84 700 fler passagerare än under samma period i fjol. En ökning med tolv procent.
Lars Grahnström på Hotell Dalhem är mer än nöjd med sommarens affärer. Han uppskattar att beläggningen på boende ökat med 10 till 15 procent från i fjol. Dels för att de öppnade tidigare i år, tack vare Island games, men även för att de startat ett samarbete med en bokningssajt. Via den har de fått fler gäster, och framför allt är det de utländska gästerna som gjort sin bokning den vägen. De står nu för ungefär en fjärdedel av hotellets gästnätter.
– Vi har haft nästan fullt under hela högsäsongen och den typiska gästen här är barnfamiljen eller ett äldre par. Nu i slutet av augusti har vi mest ströbokningar med folk som kommer till ön för jobbets skull och behöver boende några nätter, säger han.
Ninni Gahnström, pressansvarig på Gotlands museum:
– Det har varit en bra sommar, vi är nöjda. Det har ju varit museiväder.
Framför allt är det Norrbys kulturreservat och museigård i Väte som har gått väldigt bra.
– Precis som våra visningar och stadsvandringar, säger hon.
På Systembolaget i Slite var det, som vanligt, en hektisk sommar. Framför allt på måndagar när nya gäster kom till ön. Högst upp på inköpslistan stod rosévin och bubbel. Butikschefen Birgitta Fardstedt:
– Det vi ser en ökning av är framför allt alkoholfria alternativ. Det är en trend som håller i sig över året och det är väldigt roligt att våra kunder nu verkar ha hittat det sortimentet.
Sofia Engström på Turistbyrån i Visby upplever att det har varit en sommar med något färre besökare än i fjol.
– Det beror troligtvis på att Gotlandsbåten inte bedrev någon verksamhet, säger hon.
Nu på eftersäsongen är det väldigt många utländska turister här men även en stor del svenska pensionärer. Trenden att besökarna vill aktivera sig är tydlig:
– De vanligaste frågorna handlar om aktiva upplevelser, som vandring och cykelturer. Men även guidade bussturer efterfrågas. Och det finns ju knappt. Kryssningsturisterna erbjuds detta, men för privatpersoner är det i princip kört, säger hon.
Den absolut vanligaste frågan på Turistbyrån i Visby sommaren 2017 då?
– Hur tar man sig till Fårö utan bil?