Krigsambulanserna väcker känslor i vimlet

Beskjutna ukrainska ambulanser väcker uppmärksamhet i Almedalen. "Jag hoppas att den väcker en känsla av att det här är på riktigt", säger Nicolas Berglund.

Det är svårt att inte titta in i den förstörda ambulansen

Det är svårt att inte titta in i den förstörda ambulansen

Foto: Gustav Ohlén

Visby2023-06-28 12:45

Kriget i vårt närområde är inte frånvarande under årets Almedalsvecka. Både gotlänningar och andra besökare har stannat upp vid den sönderskjutna ambulansen som står utanför Kallis i Visby. Ambulansen kommer från Bachmut i östra Ukraina och har hämtats upp från krigszonen av frivilligorganisationen "Svenska bussarna".

– Vi startade initiativet fyra dagar efter att kriget började för att hjälpa ukrainska flyktingar. Nu har vi gjort fjorton resor till Ukraina med olika ändamål, alltifrån att leverera julklappar till barnhem till sjukvårdsutrustning till sjukhus, säger Nicolas Berglund, en av sju initiativtagare till "Svenska bussarna" och idén bakom ambulansen.

Intresset för ambulansen är stort, men väcker också mycket känslor hos de som tittar in. 

– Tanken med ambulansen väcktes när vi hade varit i Butja. Vi har sett fruktansvärda saker som är svåra att beskriva hemma i Sverige och då kom idén att försöka ta det hit i stället. Det har varit en lång resa men för tre månader sedan började vi försöka få hem en ambulans och nu står den här, säger Nicolas Berglund.

undefined
Det är svårt att inte titta in i den förstörda ambulansen

De många skotthålen, brännskadorna och det trasiga innanmätet talar för att den har sett krigets värsta sidor. 

– Det vi vet om ambulansen är att den har opererat i Bachmut-området, att den har tillhört det ukrainska sjukvårdssystemet och att den har blivit beskjuten. Den har varit inne på ryskockuperad mark och har sedan hämtats tillbaka till Kiev, säger Nicolas Berglund.

undefined
Skottskador, brännmärken och trasiga rutor talar om en dramatisk vardag i Ukraina.

Han hoppas att ambulansen kan göra ett intryck på Almedalen.  

– Jag hoppas att den väcker en känsla av att det här är på riktigt. Det är såhär det ser ut där nere och det är inte långt här ifrån.

Insamlingsstiftelsen och frivilligorganisationen "Operation Aid" är också på plats. De är precis hemkomna från Ukraina där de bland annat kör ambulans i några av de värst krigsdrabbade områdena i landet. Med sig har de tre ambulanser.

– Jag kunde inte sova och kände att jag behövde göra någonting. Vi har varit runt 80 volontärer som har jobbat nere i Ukraina nu. Vi är en liten organisation men vi gör väldigt mycket, säger Johan Petré, en av medgrundarna till projektet.

undefined
"Operation Aid" har nyligen köpt in en större ambulans. Denna ska gå att köra i tuffare terräng, tack vare den höga karossen. Dessutom är den tillräckligt stor för att ge mer avancerad vård på språng, vilket kan spara avgörande sekunder. Till höger ser vi Johan Petré, medgrundare till initiativet och till vänster Marvin Seilbert.

På plats är också Ellen-Elena Reinolds. Hon är läkare och arbetar i vanliga fall som förlossningsläkare och gynekolog i Stockholm. Hon är också en av de som har kört ambulansen i Bachmut. Under Almedalen är hennes uppgift att sprida information och berätta om sina upplevelser. 

– Just nu har vi sex bilar, några i östra och några i södra Ukraina. Men det finns ett jättestort behov av fordon och vi behöver hjälp att utrusta dem, säger hon och pekar på en bild de har satt upp på den gröna ambulansen.

Bilden föreställer en man som ligger i ambulansen och får akutvård av en volontärer. Ellen-Elena Reinold berättar att mannen hade fått en livshotande skada i lungorna och magen utanför Kramatorsk i östra Ukraina. Det är tack vare ambulansen som han överlevde.

undefined
Ellen-Elena Reinolds sitter i ambulansen som hon har varit med och kört i Bachmut. På bilen sitter bilder från olika insatser de har gjort i Ukraina.

Att arbeta som volontär i en krigszon är en farlig uppgift. Men Ellen-Elena Reinolds är inte orolig. För henne är det viktigaste att hjälpen kommer fram.

– Det är inte så uppskattat av min familj, de är väldigt oroliga. Men för mig handlar det om att våra donationer hamnar rätt. Det är en risk men vi har kunnat bygga upp detta eftersom vi är på plats, säger Ellen-Elena Reinolds.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!