Att ändra livsstil till ett sundare liv är för många lättare sagt än gjort. Men Håkan Lyttkens tröttnade på att livet till alltför stor del handlade om att hänga på krogen på helgerna.
– Såg man någon som var ute och sprang tänkte man, har de inget liv. Nu är det precis tvärtom och jag blir förvånad själv, säger han och berättar att han inte har druckit en droppe alkohol på åtta år.
Det nya livet inleddes med att börja på gym. För tre år sedan, 50 år fyllda, hängde han med kollegan Torbjörn Söderman som startat Facebookgruppen "Gotland Slow Runners".
– Hans syfte var att få igång såna som mig i min ålder, som inte tror att löpning är något för dem, säger Håkan Lyttkens.
Den första onsdagen vid P18-spåret följdes av flera. Att springa i lugnt tempo lockade.
– Man ska kunna prata obehindrat utan att bli andfådd. Vi skulle springa fem kilometer, det var skitjobbigt i början och jag fick gå ibland när jag inte orkade, säger han.
Men Håkan var envis och gav inte upp. Medan havet vräker in över pallkanten nedanför klinten mellan Ygne och Högklint springer han på lätta ben. Han berättar hur han började springa flera gånger i veckan och hur både en, två och nyligen tre mils längder har passerats.
– Jag är jättestolt. Jag känner mig mycket piggare och har bättre kondition, säger han och berättar hur ett nytt ord plötsligt dök upp i Facebookflödet förra hösten.
Runstreak innebär att man springer varje dag, kort eller långt, minst 1,6 kilometer och i 20 minuter. Håkan Lyttkens blev nyfiken.
– Jag googlade och hittade Ellen Westfelt som har sprungit varje dag i sex år. Hennes man sprang 88 mil, 15 mil per dygn, på en sexdagarstävling.
Annandag jul började Håkan själv att springa varje dag, men en influensa med kraftig feber tvingade honom att göra ett långt uppehåll efter en knapp månad.
– Jag började igen den 10 februari och sedan dess har jag kört varje dag. Nu har jag sprungit drygt 150 mil. Det är ett maraton i veckan om man slår ut det, säger han.
Löpningen har också en annan stor effekt.
– De bästa idéerna kommer när jag springer, säger Håkan Lyttkens.
Att man tänker klart håller Jacob Werner, hjärtläkare på Visby lasarett, med om. Han tränar själv sex pass i veckan och vet vad som händer i skallen.
– Den fysiska aktiviteten får bort fokus på malande tankar och hjärnans förmåga optimeras.
Hjärtat är en muskel som mår bra av träning, som förbättrar kärlen och till och med bidrar till att bilda nya små blodkärl.
– Hjärtat blir starkare och pumpar mer i varje slag, säger Jacob Werner och berättar att det i sin tur får positiva effekter på resten av kroppen.
Runstreak, att springa i lagom tempo mellan 20 minuter och en timme varje dag, är enligt Jacob Werner den optimala träningen – så länge man lyssnar på kroppen och låter bli de dagar man är sjuk. Extrema utmaningar innebär ökad risk, något som dock uppvägs av fördelarna med att börja träna.
– Det bästa för hjärtat vore om man anmäler sig till Vasaloppet och tränar – men inte åker loppet, säger Jacob Werner.
Håkan Lyttkens har inga planer på att sluta med sin dagliga löpning och han börjar våga drömma om att klara ett helt år, 365 dagar på raken. Han är tacksam över sitt nya och friskare liv, och menar att immunförsvaret har blivit starkare.
– Jag har faktiskt inte varit sjuk på 265 dagar och springer man långsamt drar man inte på sig några skador, säger han.