Stora städarbetet runt husvagnsvraken: "En hel del kvar att göra"

En mikrovågsugn, glasskärvor och frigolit är några av de husvagnsrester som ligger utspridda över ett stort skogsområde på Visborg. Helagotland följde med miljöinspektör Martin Beijer ut i det som Vibbleborna kallar "kronskogen", och hittar spår som regionen trodde var bortstädade.

Både miljöinspektören Martin Beijer och Vibblebon Christina Ohlsson är bekymrade över nedskräpningen.

Både miljöinspektören Martin Beijer och Vibblebon Christina Ohlsson är bekymrade över nedskräpningen.

Foto: Vera von Otter

Visby2024-07-03 17:30

– Vi stannar här, så kan jag plocka upp lite.

Vägen in i skogen vid Visborg, eller "kronskogen" som det kallas av Vibbleborna, är skumpig. Längs vägrenen ligger skräp utspritt och Martin Beijer, miljöinspektör på Region Gotland, kliver ur bilen för att plocka upp en bit trä.

– Det här trät är ytbehandlat och kan inte brytas ned av naturen, säger han.

undefined
Miljöinspektör Martin Beijer plockar upp skräp längs vägen.

Regionen fick i slutet av förra veckan flera tips från allmänheten om trasiga husvagnar som övergivits i skogen bakom Visborg. Den första rapporten var att det var tre husvagnar, men vrakdelarna är så svårt söndertrasade att det är svårt att avgöra antalet.

Martin Beijer kallar nedskräpningen för både "olaglig och olämplig". Hur det egentligen gått till när husvagnarna dumpades är fortfarande oklart, men hans bästa gissning är att någon velat slippa undan deponeringsavgiften och istället dumpat sin husvagn på en ödslig plats, varefter någon annan hittat den och "lekt" med den.

– Det är den känslan jag fått, det ser ut som att någon satt fast den på en dragkrok och kört runt, säger han.

undefined
Martin Beijer jobbar som miljöinspektör på regionen. "Det är olagligt och olämpligt", säger han om nedskräpningen i skogen vid Visborg.

Att det är dyrt att göra sig av med en husvagn beror enligt Martin Beijer på att en stor del av materialet inte kan återvinnas och därför måste deponeras, alltså lämnas på soptipp.

– Vi går mot ett mer cirkulärt samhälle där allt som kan återvinnas ska återvinnas, så deponi kostar mer och mer för varje år, säger han.

Väl framme på platsen där husvagnen fångats på bild tidigare har någon satt upp en skylt: "Om du har något vett, dumpa inte ditt skit i skogen". Något husvagnsvrak syns dock inte till. Martin Beijer tror att det är parkeringsvakterna som hjälpt till att städa undan, och konstaterar att den största delen av städarbetet är slutfört.

Men det ska snart visa sig att så inte riktigt är fallet.

En av de som kontaktat regionen angående nedskräpningen är Vibblebon Christina Ohlsson. Hon kommer cyklandes för att prata med Martin Beijer. Och hon säger sig veta var vrakdelarna ligger.

– Jag stängde av plattan med potatisen och satte fart när jag hörde att han från regionen var här, säger hon och fortsätter:

– De måste ha varit här natten till idag igen, det ser jag på hjulspåren. 

Christina Ohlsson promenerar i området nästan dagligen och känner till landskapet väl: här håller landskapsfågeln flugsnapparen till, och lite längre bort beskriver hon ett fält med kungsmynta, eller oregano, och så hennes eget stora intresse: alla Gotlands dagfjärilar. Här har hon fått syn på en hel del ängsnätfjäril, en brungul art med ett nästan rutigt mönster, men också den mer sällsynta kartfjärilen.

Men de senaste åren har hon också sett en hel del skräp.

undefined
Ängsnätfjäril är en av många fjärilarter som kan skymtas i det område i Visborg som nu utsatts för omfattande nedskräpning.

När Christina Ohlsson var i skogen på torsdagen den 27 juni tog hon en bild på en övergiven husvagn för att skicka till regionen. Den var nedklottrad, men i övrigt hel. På onsdagen därpå, i ett buskage en bit bort, ligger resterna av en husvagn som trasats sönder till oigenkännlighet. Det går inte att avgöra av bilderna om det är samma vagn. 

undefined
Christina Ohlsson visar sitt foto på en av de övergivna husvagnarna.
undefined
Christina Ohlsson visar miljöinspektör Martin Beijer till ett av husvagnsvraken.

Hon visar Martin Beijer längre in på en vildvuxen skogsväg till nästa nedskräpningsplats: ett grafittimålat betongfundament på ängen, där någon dumpat hela underredet till en husvagn.

– Ja, det finns en hel del kvar att göra här, konstaterar Martin Beijer.

På lång sikt har det funnits idéer om att stänga av delar av skogen för biltrafik och därigenom undvika att obehöriga kommer in på området. Men att bomma igen vägen skulle innebära andra problem, som att framkomligheten för utryckningsfordon hindras.

– Framför allt skulle jag säga att det behövs mer bevakning, alltså polisen, säger Christina Ohlsson.

Någon polisanmälan för händelsen har inte gjorts än, utan regionen säger sig behöva flera uppgifter för det. Och dessutom, berättar Martin Beijer, är man inte ute efter att sätta dit någon.

– Om det är någon som känner att den vill träda fram behöver det inte bli någon bestraffning om det är en ungdom i alla fall, säger han.                                                                                                                                                                                                         

undefined
Både miljöinspektören Martin Beijer och Vibblebon Christina Ohlsson är bekymrade över nedskräpningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!