Staffan brukar se vulkaner från ovan

Staffan Berlin är van att flyga förbi vulkaner. Men den här gången är omfattningen för stor. På måndag hänger hans flygning till Düsseldorf i luften.

Flygstopp. Staffan Berlin har sedan 1989 flugit för SAS, från sin Boeing 737 är han van att se vulkaner från ovan. På måndag ska han kanske flyga till Düsseldorf.FOTO: HENRIK RADHE

Flygstopp. Staffan Berlin har sedan 1989 flugit för SAS, från sin Boeing 737 är han van att se vulkaner från ovan. På måndag ska han kanske flyga till Düsseldorf.FOTO: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Visby2010-04-17 06:00
Staffan Berlin brukar till vardags styra SAS Boeing 737 runt om i Europa. Just nu är han ledig och hemma i villan i Visby.
Men på måndag ska Staffan köra passagerare till Düsseldorf och till S:t Petersburg. Om flygförbudet ännu råder blir han kvar på marken. Askmolnen utgör en livsfara för den som flyger in där.
- Aska är finfördelad sten. I turbinens brännkammare smälter den ihop till glas. Askan sätter igen kylkanaler och sätter sig på bladen till turbinen. Då kan motorn stanna, säger Staffan Berlin.
Askan är finfördelad och på drygt 10 000 meters höjds syns den inte. Staffan får när han planerar sin resrutt en meteorologisk väderkarta, där markeras askmoln från världens aktiva vulkaner mycket noga. Till exempel ständiga utbrott från Europas största aktiva vulkan, Etna på Sicilien.

Fascinerande
- Alla naturfenomen är fascinerande att se, vackra dagar är det otroligt fint att sitta där och titta ut. Etna bubblar och ryker hela tiden. På charterresor brukar jag berätta för passagerarna att "på vänster sida kan ni se vulkanen Etna", men då brukar jag försöka hitta något att visa för de som sitter på andra sidan också, säger Staffan Berlin.
Han är sedan 1989 anställd på SAS, men har aldrig varit med om att som nu hela norra Europas flygflotta stått stilla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om