Starka reaktioner på ökad kostnad för att hyra ruin

Brudparet fick kostnaden tredubblad och för en kulturförening kostar ruinen mer än en känd artist. Nu reagerar flera på vad de tycker har blivit alldeles för dyra hyror.

Fredrik Broman och Victor Ewald visar den skräddarsydda teknik med ljus, ljud och scenhiss som finns i Nicolai när ruinen hyrs ut till kund.

Fredrik Broman och Victor Ewald visar den skräddarsydda teknik med ljus, ljud och scenhiss som finns i Nicolai när ruinen hyrs ut till kund.

Foto: Henrik Radhe

Visby2020-04-27 06:03

Visbys ruiner är populära och hyrs ut till evenemang, bröllop och fester. Statens fastighetsverk äger ruinerna, men länsmuseet förvaltar dem och ser till att de hålls öppna genom ett avtal med företaget Gogotland som hyr ut dem till allmänheten.

Men kostnaden för ett event i en ruin har ökat rejält. Claes Palme och Ida Danielsson skulle ha gift sig den 13 juni. Planen var bröllopsmiddag i S:t Nicolai för 100 gäster. När de bokade ruinen var prislappen 20 000 kronor. Men för att flytta vigseln till den 12 juni nästa år vill Gogotland höja rejält.

– De vill tredubbla hyran till drygt 60 000 kronor, det är för mycket, säger Claes Palme och berättar att de nu avvaktar läget.

Inte bara brudpar utan även kulturevenemang drabbas av höga priser. Sofia Lilja, styrelseledamot i kulturföreningen Roxy, fick ett pris på 38 000 kronor för att hyra Nicolai under en konsert i augusti.

– Jag blev sur, och försökte förhandla ner priset. Roxy är delägare i Kultudralen AB och vi gick in med pengar för att vi skulle ha en scen. Om lokalen kostar mer än artisterna har vi inte råd att göra konserter, säger Sofia Lilja.

Hon ser ruinerna som allas gemensamma kulturarv:

– Det blir alldeles fullständigt fel om bara några får tillträde till ruinerna för att de är rika.

Nicolai skiljer sig från de övriga ruinerna eftersom Kultudralen AB är mellanhand och hyr ut ruinen på årsbasis till Gogotland.

– Under hösten har de jobbat fram en ny prislista. Nivåerna är på en nivå vi inte tycker är rätt, men rent juridiskt är det inte vi som sätter hyran, säger Stefan Wramner, ordförande i Kultudralen AB.

Att Nicolai kostar 60 000 kronor för en bröllopsmiddag menar han inte är rimligt.

– Jag har påtalat att det är för höga priser i nya prislistan. Vi börjar redan fundera inför nästa avtalsperiod vilka möjligheter vi har att påverka hyrorna. Vi vill inte ha priser som gör att folk inte kan använda ruinen, säger Stefan Wramner.

Även länsmuseet har intresse av att ruinerna hålls tillgängliga och någon hyreshöjning inför i år har inte skett från deras sida. För höga hyror riskerar att ruinerna inte blir använda.

– För oss är det viktigt att det inte kostar orimligt mycket, säger länsmuseets chef Susanne Thedéen.

Men Gogotland slår ifrån sig kritiken och menar att de har kostnader för ruinverksamheten motsvarande en helårslön, eftersom de har ett ansvar för ruinerna när de hyrs ut. Vissa tjänster är därmed obligatoriska för kunden. Bland annat bänkar, ljud- och ljusanläggningar, samt en värd för 600 kronor timmen.

– Eftersom det är känsliga miljöer kan man inte göra vad som helst, hur som helst. Vi kan inte hyra ut en tom ruin. Ska vi kunna stå upp för det våra avtal kräver, måste vi ha koll på vilken teknik som stoppas in och vi har vid varje tillfälle vår personal på plats, säger Fredrik Broman på Gogotland och förklarar att de noga diskuterar varje kunds behov.

Priserna är differentierade i hög- och lågsäsong, beroende på efterfrågan, och om det är ett företag eller ett kulturevenemang som hyr. När det gäller brudpar som tvingas ställa in på grund av corona i sommar erbjuder sig Gogotland kostnadsfri ombokning under 2020. Att prislappen ökar kraftigt till nästa år har en förklaring.

– Vi har gjort om vår paketering till 2021 och vi har fler produkter och tjänster som ingår i paketeringen, säger Fredrik Broman.

Fakta

Gotlands Museum har sedan ett nyttjanderättsavtal skrevs år 2012 arbetat med att öka tillgängligheten av ruinerna för såväl allmänhet som bokningar.

Sedan 2014 sköter Gogotland bokningar och genomförande för grupper och evenemang i ruinerna.

År 2007 hade ruinerna 6500 besökare, 2011 var det 66 500 besökare och sedan 2014 har besöksantalet legat på cirka 220 000 besökare per år. Totalt antal besökare 2019 var 217 559.

Källa: Gotlands Museum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!