Statligt ägd ringmur diskuteras

Frågan om att ge bort eller sälja ringmuren har nått högsta politiska nivån inom regionen. Statlig ägo skulle ge nya möjligheter.

Enligt en förvaltningsplan från 2002 behövs cirka en miljon kronor årligen till ringmurens underhåll. Men i genomsnitt satsas bara cirka 200 000 kronor per år på underhållet.

Enligt en förvaltningsplan från 2002 behövs cirka en miljon kronor årligen till ringmurens underhåll. Men i genomsnitt satsas bara cirka 200 000 kronor per år på underhållet.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Visby2019-09-20 07:03

Region Gotland äger ringmuren, men det är Riksantikvarieämbetet som förvaltar den och ansvarar för underhållet. Den ordningen vill Riksantikvarieämbetet ändra på. Med ett statligt ägande skulle Statens fastighetsverk kunna överta förvaltningen.

– Ägandet är en chimär. Regionen har ingen rådighet över muren, sade Knut Weibull, överantikvarie och ställföreträdande riksantikvarie, när ringmurens hälsa och förvaltning diskuterades tidigare i veckan.

2015 övertog Statens fastighetsverk ansvaret för ett 70-tal kulturfastigheter från Riksantikvarieämbetet, i Visby bland annat flera kyrkoruiner. Ansvaret att förvalta ringmuren kunde dock inte överlämnas, eftersom Statens fastighetsverk enbart sköter fastigheter som staten äger.

– Ringmuren är det vi har kvar, och det är klart att man inte blir världsmästare i att förvalta om man bara har ett objekt, säger Knut Weibull.

Frågan om ringmuren togs nyligen upp i regionrådsgruppen, och har även diskuterats i världsarvsrådet. Världsarvssamordnaren Elene Negussie anser att frågan om ägandet bör avgöras i samband med att en ny strategi och handlingsplan för världsarvet tas fram. Den nya planen är klar för beslut inom ett halvår.

– Det är inte nödvändigt att avgöra frågan nu. Det finns ett starkt symbolvärde i att gotlänningarna äger ringmuren. Det är värt att diskutera ägandet, men vi har precis börjat den diskussionen internt. Det är en fråga vi ska diskutera med alla partier, och vi har inte träffat Riksantikvarieämbetet ännu, säger regionrådet Eva Ahlin (C) som även är ordförande i världsarvsrådet.

– Ägandet är dock inte en lika stor fråga som förvaltningen. Att det löpande underhållet är tillräckligt är viktigare, tillägger hon.

Vid samtalskvällen om ringmuren resonerade dock Eva Ahlin om regionen borde ge muren i gåva, eller sälja den för en symbolisk summa.

– Fördelen med att ge bort muren, i stället för att sälja den, är att vi kan koppla en rad villkor till en gåva, säger Eva Ahlin.

Ringmurens hälsotillstånd diskuterades också. Enligt en underhållsplan som Gotlands Museum tog fram 2002 skulle cirka en miljon kronor behöva satsas årligen för att hålla muren i gott skick, men i snitt har bara 200 000 kronor per år satsats.

– Det är inget akut läge i dag, men muren behöver mer underhåll och en större undersökning av muren behöver göras, säger Tor Sundberg som är kulturmiljöhandläggare vid länsstyrelsen.

Karta: Visby Ringmur
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!