Stjärnadvokaten granskar mord i Visby: ”Skedde på ljusa dagen”

En ny serie i tv tar upp Almedalsmordet. Det är advokaten och författaren Jens Lapidus som granskar flera kända rättsfall och vilka frågeställningar som styrt domstolens bedömning.

Jens Lapidus, författare och advokat, analyserar de juridiska ställningstagandena när det gäller bland annat Almedalsmordet, i en dokumentärserie i SVT.

Jens Lapidus, författare och advokat, analyserar de juridiska ställningstagandena när det gäller bland annat Almedalsmordet, i en dokumentärserie i SVT.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Visby2025-01-16 11:02

Nyheten i korthet

  • Advokaten och författaren Jens Lapidus granskar Almedalsmordet i en ny dokumentärserie på SVT. Serien undersöker flera kända rättsfall och de frågeställningar som påverkat domstolens bedömning.
  • Almedalsmordet ägde rum 2022, då Theodor Engström knivhögg Ing-Marie Wieselgren till döds. Misstankar om terroristbrott uppstod då det framkom att Engström hade bevakat centerpartisten Annie Lööf.
  • Lapidus pekar på att mordet och förberedelsen till mord på en partiledare är ovanliga i Sverige, särskilt under Almedalsveckan. Han diskuterar även frågan om en psykiskt sjuk gärningsman kan anses begå ett terroristbrott.

Det var 2022 som Theodor Engström knivhögg Ing-Marie Wieselgren till döds mitt under Almedalsveckan. Han kunde gripas efter en kort flykt då han övermannades av en besökare. Ambulans larmades till den svårt blödande kvinnan vars liv inte gick att rädda.

Polis och åklagare inledde en förundersökningen som ganska snart togs över av Säkerhetspolisen. Det fanns misstankar om att Theodor Engström gjort sig skyldig till terroristbrott. Förutom att han dödat Ing-Marie Weiselgren grävde utredarna fram spår som pekade mot att han bevakat centerpartisten Annie Lööf under en längre tid, vilket gjorde att polisen även utredde om det var frågan om ett terrorbrott.

undefined
Theodor Engström knivhögg Ing-Marie Wieselgren till döds utanför Donners hotell i Visby under Almedalsveckan 2022.

Advokaten och författaren Jens Lapidus har tillsammans med SVT gjort en dokumentärserie där han följer spelet i rättssalen i sex kända fall. Vilka frågor blir avgörande i brottmålet och hur kom rätten fram till det, ska redas ut.

Almedalsmordet är det tredje programmet i serien och visas den 29 januari. Målet är enligt Jens Lapidus intressant på flera vis och två frågor sticker ut.

– Vad betyder det att någon begår ett brott under påverkan av en allvarlig psykisk störning. När föreligger en sådan och vad får det för konsekvenser.

Den andra frågeställningen tar upp vad ett terroristbrott egentligen är.

– Kan en ensam psykiskt sjuk gärningsman anses begå den typen av brott? Spelar det någon roll vem det tilltänkta offret är, säger Jens Lapidus.

Han pekar också på att mordet och förberedelsen till mord på Annie Lööf är ytterst ovanliga i Sverige.

– Dels för att det skedde under just Almedalsveckan, en öppen samlingsplats för det demokratiska samtalet i Sverige där många beslutsfattare och "viktiga" personer deltar, dels för att det rörde en partiledare.

– Ur bevissynpunkt var gärningen väl belagd, det fanns vittnen och erkännanden, med mera. Mordet skedde på ljusa dagen bland många människor. Men rättsfrågorna var klurigare, säger han.

Almedalsmordet ses som ett stycke rättshistoria med intressanta frågeställningar. Valen av brott i serien har styrts av att de avgörande frågorna är olika i varje mål. Det första avsnittet handlar om hur en 27-årig man skjuts ihjäl på Årstabron. Åklagaren hävdar att 27-åringen blivit förrådd och lurats ut på bron för att där bli mördad.

Det andra programmet i serien tar upp fallet Jeanette som misshandlades av sin sambo. På morgonen var hon död. Sambon säger att han inte kommer ihåg vad som hänt på grund av berusning och en alternativ dödsorsak presenteras för rätten.

Avsnitt tre handlar om ett polisingripande mot en psykotisk man som slutar med att mannen får hjärtstopp och frågan är om polisen kan ställas till svars.

Ett hedersmord där en mamma blir ihjälkörd och hennes två söner åtalas för dådet. Vad krävs för att bevisa hedersmord, tas också upp. Och i sista avsnittet ska rätten reda ut om en mamma medvetet förgiftat sitt barn med olika injektioner eller om det är sjukhuset som brustit i sina hygienrutiner.

undefined
Marknadsdomstolens gamla inredning som såldes på auktion.

Jens Lapidus fortsätter sedan med en ny serie och den här gången kommer han att använda domstolsmöblemanget som han köpte av en gotlänning i höstas.

– En ny serie börjar spelas in om några månader och då får vi god användning av Marknadsdomstolens inredning. Den blir både vederhäftig och trovärdig, säger Jens Lapidus som inte har någon specifik koppling till Gotland för övrigt.

– Jag försöker besöka ön minst en gång per år, gärna på sommaren! Fårö är en favorit men även Visby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!