Sommarlovet står för dörren, och det ska ungdomsgårdarna fira traditionsenligt med en musikkväll för öns högstadie- och gymnasieelever under torsdagskvällen, den här gången på Donners event i Visby.
– Av erfarenhet vet vi att det kan komma in en hel del alkohol i bilden när det är skolavslutning. Syftet med den här skolavslutningsfesten är att erbjuda ett alkohol- och drogfritt alternativ, som är tryggt och har många vuxna närvarande, säger Jakob Larsson, till vardags fritidsledare på Puma ungdomsgård.
Konceptet är beprövat och har över tio år på nacken vid det här laget. Kaliffa, Rebecca & Fiona, Ison & Fille, Linda Pira och Petter är några av artisterna som passerat revy genom åren.
Huvudakt i år blir alltså Mohelá från söderort i Stockholm, känd för låtar som ”Rädda mig” och ”Lotta & Sanna”.
– Vi är väldigt nöjda med bokningarna i år. Ambitionen har varit att utgå från våra besökares önskemål när vi väljer artist, så vi har kört lite omröstningar på ungdomsgårdarna. Mohelá är en av dem som legat i topp. Hip hop är som bekant en populär genre nu, då måste vi möta ungdomarna där. Det är en fördel att Mohelá har rumsrena texter och verkar vara en ödmjuk och sjyst person, säger Jakob Larsson.
På scen finns också två lokala akter: Akvarell och Grannskapet.
– Melvin Gustafsson (19-åringen som står bakom artistnamnet Akvarell) var tidigare besökare på våra ungdomsgårdar. Det känns kul att han kan återvända senare livet, fast som artist, för att ge något tillbaka. Och Grannskapet är grymma de också. För oss är det viktigt att få in lokala ungdomsartister, bland annat eftersom de kan dra mycket publik till festen, säger Jakob Larsson.
Att dra fulla hus har inte varit något större problem tidigare år. Konsertkvällen brukar locka runt 500-600 ungdomar. När denna intervju görs har ungefär 300 plåtar sålts i förväg, men många väntas lösa biljett i dörren.
Vad är framgångsreceptet?
– Nu är det här första året jag är med och arrangerar, så jag kan inte riktigt svara för tidigare år. Men jag tror att det handlar om att vi har ett stort team som jobbar med det här. Vi är fem i den innersta kretsen, men sen så har vi all personal på ungdomsgårdarna som ser till att informationen kommer ut. Men det hade inte räckt om det inte fanns ett sug bland ungdomarna efter nåt sånt här, och det gör det uppenbarligen, säger Jakob Larsson.