Söndag förmiddag fylldes innerstaden med ljudet av rullväskor på kullersten och gäspande kompisgäng. Stockholmsveckan var slut och det var många som skulle hem till fastlandet.
Krogarna i Visby har märkt av Stockholmsveckan på flera sätt. Mycket kunder och festlig stämning, men också mindre trevliga företeelser. På Bageriet, med stor uteservering på Stora torget, har veckan inneburit flera springnotor. Viktoria jobbar på Bageriet och hon uppskattar att det under veckan varit två springnotor per kväll, vilket är mer än vanligt. Vid några tillfällen har hon behövt springa efter kunder som glömt, eller medvetet inte betalat, sina notor.
– När det är kaosigt är det svårt att veta vem det är som lämnat utan att betala, och så står man där i slutet av kvällen med en obetald nota och tänker: vem fan hade den här? säger Viktoria som jobbar på Bageriet.
Enligt Nathalie, som jobbar på Plaza på Stora torget, har det varit mindre folk än vanligt.
– Det har varit lugnare än vad den här veckan brukar vara, säger hon och tillägger att klientelet är yngre:
– De är väldigt små, runt 18 tror jag.
Också polisen säger att det har varit en ovanligt lugn vecka 29 i Visby, bortsett från natten till söndagen då det rapporterades om flera fall av misshandel och ett mordförsök.
– Det har varit fullt tryck med jättemycket folk i rörelse, men vi har varit på plats hela tiden och avbrutit. Det är därför vi inte har haft lika många fall av misshandel som det brukar vara, säger Daniel Karlsson som är stationsbefäl vid Gotlandspolisen.
Mestadels har det handlat om narkotikabrott.
– Det är lugnare i år, det ser man inte minst på antalet anmälningar. Vi har gjort bra analyser på var vi behöver vara, det är en framgångsfaktor, säger Daniel Karlsson.
Det är framförallt platser som, och i anslutning till, Stora torget och utanför Kallis där stora folksamlingar bildas.
Under veckan har polisen även omhändertagit personer som varit för berusade. Daniel Karlsson gissar att det hänt ungefär tre gånger per dygn.
– Det är inte särskilt många med tanke på hur många som befinner sig på Gotland. I de fallen har vi bedömt att de inte kan ta hand om sig själva och kört dem till lasarettet. När man nyktrar till får man gå hem.