"Droger, skadegörelse och ett och annat våldsbrott"

Flera av Visbys skolor har haft en turbulent höst, något som även bekräftas av polisen. "De erfarna skolledarna upplever att det varit på en nivå de inte känt igen sedan tidigare", säger kommunpolis Conny Johansson.

Under coronapandemin har polisen inte kunnat göra sina relationsbyggande spontanbesök på skolor och ungdomsgårdar, men den senaste tiden har dessa besök kunnat återupptas igen. På bilden syns Martin Andersson och kommunpolis Conny Johansson.

Under coronapandemin har polisen inte kunnat göra sina relationsbyggande spontanbesök på skolor och ungdomsgårdar, men den senaste tiden har dessa besök kunnat återupptas igen. På bilden syns Martin Andersson och kommunpolis Conny Johansson.

Foto: Emil Lundberg

Visby2021-12-08 07:03

Det har varit en stökig höst på några av Visbys skolor, och det har bland annat rapporterats om återkommande besök från polisen, om problem med droger och även situationer där bråk uppstått mellan eleverna.

Conny Johansson är kommunpolis på Gotland, och han bekräftar till stor del den bild som målats upp av en turbulent höst på skolorna.

– Tillsammans med regionen och representanter från skolorna så har vi kunnat konstatera att det under hösten absolut varit en ganska stökig tid, främst på Wisbygymnasiet och på Södervärnskolan. Det har handlat om skadegörelser, ett och annat våldsbrott och vi har även haft en del utmaningar med droger, säger han.

undefined
Under coronapandemin har polisen inte kunnat göra sina relationsbyggande spontanbesök på skolor och ungdomsgårdar, men den senaste tiden har dessa besök kunnat återupptas igen. På bilden syns Martin Andersson och kommunpolis Conny Johansson.

Conny Johansson berättar att turbulensen till stor del uppstod när eleverna kom tillbaka efter en period som präglats av mycket distansundervisning i olika former, och att man bland annat sett hur elever förflyttar sig mellan skolorna för att "göra upp".

– Man har varit osams om saker, ofta händelser som skett på nätet. Man kanske har delat bilder på någon eller kränkt någon på något sätt, och det ska man göra upp om när man träffas fysiskt. Skolan blir då platsen för själva uppgörelsen. 

Har situationen under hösten varit värre än tidigare?

– Flera av de erfarna skolledarna upplever att det varit på en nivå de inte känt igen sedan tidigare, och att det funnits ett behov att prata om det här i den samverkansgrupp vi har tillsammans med regionen och representanter från skolorna.

undefined
Södervärnskolan

Att det finns kriminella nätverk på ön som handskas med droger är känt sedan tidigare. Dessa rör sig dock i högre utsträckning än tidigare bland elever på gymnasie- och högstadieskolor för att knyta till sig unga personer, och för att sälja narkotika. Detta bekräftas även av ett internt mejl som Wisbygymnasiets rektor Peter Lerman skickade till sin personal i slutet av oktober, och som GT tagit del av.

"Polisen på Gotland ser ett ökat drogmissbruk bland våra ungdomar, men även nätverk som nu etablerat sig på ön där barn och unga blir kurirer åt äldre. Man sätter sig inte sällan i skuld hos varandra, där kläder, skor och även sex och bilder blir betalningsmedel. Det här pågår just nu på ön", skriver han bland annat.

– Det här är något som lyfts från polisens håll, men vi har inte märkt av det här problemet på skolan än så länge, säger Lars Nordahl, administrativ chef på Wisbygymnasiet. 

undefined
Lars Nordahl, administrativ chef på Wisbygymnasiet

Cecilia Tofftén är rektor på Södervärnskolan, och inte heller hon har sett att det rört sig obehöriga personer kring skolan.

– Jag vet ju att det finns krafter som vill ha tag i yngre individer, men har inte sett att det smyger runt personer vid skolan. Det vi däremot märkt är att gymnasieelever och grundskoleelever stämt träff på skolorna, säger hon.

Hon tycker dock inte att det är någon större skillnad mot tidigare år. 

– Det är alltid turbulent efter att skolorna startar efter sommaruppehållet när det är många nya elever, och i det här fallet har givetvis pandemin också spelat in. Eleverna blir överlag mer digitala och träffas inte lika mycket live som tidigare, och då blir skolorna en av få platser i verkligheten där de ses. Då kan det också bli en plats att göra upp för saker som händer utanför skolorna, säger hon.

undefined
Cecilia Tofftén, rektor på Södervärnskolan.

Lars Nordahl säger att man haft en del problem med skadegörelse på Wisbygymnasiet under hösten, men att det finns något annat som oroar skolledningen mer.

– Vi har en del elever som inte mår jättebra, vilket vi tror till viss del är relaterat till pandemin. Vi kan helt klart se att våra kuratorer haft väldigt mycket att göra, och det finns många ungdomar som känner att de har behov att sortera sina tankar. Psykisk ohälsa kan spilla över på annat, att man till exempel gör saker man inte ska eller borde göra, säger han. 

Hur ska man då få bukt med situationen på Visbys skolor? Både polisen och skolledarna är överens om att samverkan är lösningen.

– Vi kommer att fortsätta att ha avstämningar med skolorna för att följa vart det här tar vägen och om problematiken tar någon annan riktning. Vår ambition från polisens sida är även att göra besök och finnas synliga i skolmiljö, säger Conny Johansson. 

Både Cecilia Tofftén och Lars Nordahl hyllar samarbetet man har med polisen. 

– Jag har jobbat inom skolan i 30 år, och jag har aldrig upplevt ett så bra samarbete med polisen som vi har nu, säger Lars Nordahl. 

Samverkansgruppen

Region Gotland, polisen och representanter från några av Visbys skolor har sedan flera år tillbaka jobbat med en samverkansplattform där man träffas några gånger i månaden och stämmer av läget på skolorna. 

Det är framförallt fyra huvudområden som gruppen kommit överens om att man behöver lägga extra fokus på, och dessa är våld, droger, psykisk ohälsa och utanförskap. 

"Under åren har vi blivit allt bättre på att skapa oss en bild av situationen på skolorna", säger kommunpolis Conny Johansson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!